Sedan i maj har Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz anklagats för att vara inblandad i en korruptionsskandal. I onsdags slog österrikiska myndigheter till mot hans kontor och partihögkvarter i Wien och under lördagskvällen avgick Kurz som förbundskansler.

I ett uttalande säger Kurz att regeringen nått ett ”dödläge” med oppositionen mot honom och att han därför väljer att avgå. Han har bett Österrikes president Alexander Van der Bellen att utse en ny kansler och föreslår utrikesminister Alexander Schallenberg.

Schallenberg, 52, är känd för att vara en nära allierad med Kurz, uppger Bloomberg. Han har arbetat i Österrikes utrikesdepartement under större delen av sin karriär.

LÄS ÄVEN: Österrikes förbundskansler, Sebastian Kurz, lovar att inte släppa in afghaner

Förnekar brott

Österrikiska myndigheter slog till mot Kurzs kontor och partihögkvarter i Wien i onsdags. Detta skedde som en del av en utredning där förbundskanslern och nio personer ur hans inre krets misstänks ha förskingrat offentliga medel mellan år 2016 och 2018. Syftet ska ha varit att muta opinionsmätare och framstående mediefigurer i utbyte mot gynnsam bevakning.

Kurz förnekar brott och vidhöll i lördags att anklagelserna är falska. Beslutet att avgå tog han för att undvika kris i regeringskoalitionen och bevara makten hos Österrikiska folkpartiet (ÖVP). Miljöpartiet De gröna har hotat med att bryta koalitionen om inte Kurz avgår och han stod inför en misstroendeomröstning i nästa vecka.

– Jag vill lösa dödläget genom att lämna plats, för att undvika kaos och säkerställa stabilitet, säger den avgående förbundskanslern.

LÄS ÄVEN: Österrike kriminaliserar spridandet av politisk islam

Undviker misstroendeomröstning

– Jag tror att detta är rätt steg för fortsatt regeringsarbete, säger De grönas ledare Werner Kogler och tillägger att han har en ”mycket konstruktiv” relation med utrikesminister Schallenberg, uppger RTV.

Genom att avgå undviker Kurz en misstroendeomröstning i parlamentet. De gröna och tre oppositionspartier påbörjade i fredags samtal för att lämna in en misstroendeförklaring mot Kurz, vid en extra session på tisdag.

Kurz står redan inför ett eventuellt åtal i ett separat fall där han påstås ha begått mened i samband med svurna vittnesmål som han gav inför en parlamentarisk utredning förra året, skriver Politico.

För fyra år sedan valdes Kurz till Österrikes yngsta ledare någonsin, vid 31 års ålder. Han ämnar fortsätta som partiledare för ÖVP och behåller sin plats i parlamentet, uppger Reuters. Kurz har gjort sig känd för att föra en hård linje mot islamiseringen av Europa. Han har även varit en stark röst mot EU:s växande utgifter.