Kurz lovar att så länge han är förbundskansler kommer Österrike inte öppna gränserna fler afghaner. Istället uppmanar han de som vill lämna Afghanistan att söka sig till länder i närområdet.

Som lämpliga länder nämner Kurz Turkmenistan och Uzbekistan där, fram till 2020, endast 14 respektive 13 afghaner sökt asyl enligt UNHCR:s statistik. Detta kan jämföras med Österrike, där cirka 40 000 afghaner sökt asyl.

– Jag tycker inte att vi ska ta in fler personer – snarare tvärtom. Österrike har redan bidragit alldeles för mycket, säger han till Puls24, och hänvisar till att man tog emot migranter motsvarande mer än en procent av landets befolkningsmängd under migrantvågen 2015.

I Sverige har samtidigt 30 000 afghaner sökt asyl, enligt UNHCR. med anhöriga inräknade är antalet mer än det dubbla. Allra flest har dock tagit sig till Tyskland, där strax under 150 000 afghaner uppges ha sökt asyl. Tyskland har dock en befolkning på 85 miljoner invånare.

Österrike har, enligt statistiken, näst flest afghanska asylanter i EU räknat i absoluta tal. Nu när talibanerna tar över styret i Afghanistan växer oron för ännu en migrantinvasion.

– Det kommer inte att hända under mitt styre, lovar dock Kurz.

LÄS ÄVEN: Semestrande asylmigranter i Afghanistan evakueras till Sverige

Vill inte ta emot människor som inte anpassar sig

Den kraftiga invandringen till Österrike av framför allt unga män från en våldsbejakande och kvinnoförtryckande muslimsk kultur har precis som i Sverige lett till kulturkrockar och eskalerande grov brottslighet, däribland våldtäkter och mord.

Kroppen av en 13-årig flicka hittades för några veckor sedan, svårt sargad, i ett bostadsområde i Wien. Flickan hade drogats och och våldtagits innan hon avrättades. Tre afghaner i åldrarna 16 till 25 är arresterade för dådet och ytterligare en afghan är internationellt efterlyst för dådet, skriver EuroNews.

– Människor som söker skydd i vårt land, men trampar på våra värderingar och uttrycker detta i sina handlingar har ingen plats i vårt land, slog Österrikes EU-minister Karoline Edtstadler fast efter att gärningsmännens härkomst uppdagats.

Deportationszoner i stället för utvisningsstopp

Österrike har föreslagit att EU ingår avtal med Afghanistans grannländer för inrättande av deportationscenter. På så vis hoppas man kunna utvisa afghaner som begått brott eller har nekats asyl, även om de inte kan skickas tillbaka till sitt hemland, skriver TRT World.

Migrationsverket i Sverige har i ett internationellt kritiserat beslut stoppat alla ut- och avvisningar till Afghanistan, något man i många länder befarar kommer att uppfattas som en tilldragningsfaktor på en ny våg migranter – tar man sig till Sverige kommer man att få stanna, oavsett man har asylskäl eller inte.

LÄS ÄVEN: Svenska lägenheter öronmärks för afghaner