Inför det stundande EU-valet efterlyser Sebastian Kurz en omförhandling av Lissabonfördraget och sanktioner mot de medlemsländer som låter illegala migranter passera utan att registrera dem.

Utöver migrantfrågan behövs ett nytt fördrag enligt Kurz för att definiera klarare sanktioner för EU-länder som ackumulerar skulder och tuffa konsekvenser för överträdelser mot rättssamhället och den liberala demokratin. Han konstaterar även att mycket har förändrats sedan 2007 då fördraget trädde i kraft, med fokus på eurozonen och migrantkrisen samt Brexit.

Kurz är skeptisk över något slags samarbete mellan Europeiska folkpartiet, där hans Österreichische Volkspartei, ÖVP, är medlemmar, och partier längre högerut i EU-parlamentet. Han säger sig inte vilja lämna över EU till varken extremhögern eller extremvänstern utan förordar istället en stark politisk center.

Vidare stödjer han förslaget om att EU-parlamentsledamöter slutar pendla mellan Strasbourg och Bryssel och att parlamentet förläggs permanent till den belgiska huvudstaden. Ett annat önskemål från förbundskanslern är en förminskad EU-kommission liksom ett minskat antal kommissionärer. Idén om en gemensam EU-armé som den tyska förbundskanslern Angela Merkel vill ha avvisar han.