Flera länder i Östeuropa satsar nu stenhårt på att etablera ny kärnkraft. Detta för att stärka energisäkerheten och kliva framåt i arbetet med miljön. Samtidigt halkar Sverige efter.

Av en kartläggning som gjorts av World Nuclear Association framgår att nästan alla EU-länder som aktivt planerar för att bygga kärnkraft eller lagt skarpa förslag är östeuropeiska förutom Nederländerna och vårt östra grannland Finland.

De östeuropeiska länderna satsar både på traditionella stora reaktorer som drivs inom statliga program och så kallade små modulära reaktorer (SMR) där det privata näringslivet ofta står för satsningarna, rapporterar TN.

Dessa länder som nu tar täten har tidigare inte gjort sig kända som kärnkraftspionjärer. Tvärtom har de – som exempelvis Polen – ett enormt beroende av kolkraft. Och det är just kolkraftsberoendet som är en av de främsta anledningarna till de ambitiösa satsningarna på kärnkraft, tillsammans med en önskan om att bli mer självständiga i sin energiförsörjning.

– Långsiktig självständig energisäkerhet är ett allt viktigare argument. Man vill frigöra sig från den ryska gasen. Vissa länder är också beroende av det ryska elsystemet, säger Samuel Ciszuk, delägare och analytiker på ELS Analysis.

SMR-projekt har inletts i Polen

Den polska regeringen har nu valt leverantör till landets tre första stora traditionella kärnkraftsreaktorer: det amerikanska företaget Westinghouse. Målet är att installera mellan 6 och 9 reaktorer i landet under de nästkommande 10 till 15 åren.

Polen är också det första landet i Europa som har inlett flera projekt för att ansluta SMR-reaktorer i direkt närhet till olika fabriker och produktionsanläggningar.

Det polska koppar- och silverproduktionsföretaget KGHM skrev för några veckor sedan på ett avtal med en amerikanska SMR-tillverkaren NuScale Power om att intensifiera sitt samarbete. Det handlar om NuScale VOYGR SMR Power Plant-reaktorer vars kostnad beräknas bli mellan 1,5 och 2 miljarder dollar. Målet är att de små modulära reaktorerna ska vara färdigställda 2029.

”SMR-tekniken kommer att öka KGHM:s kostnadseffektivitet och transformera den polska energisektorn”uppger Marcin Chludziński, ordförande för KGHM:s styrelse.

– En fördel för ett land som Polen är att man inte måste bygga ut en helt ny infrastruktur. Det går att koppla på kärnkraften på det befintliga nätet som används för kolkraftverken, konstaterar Mats Nilsson som är docent i miljöekonomi vid Södertörns högskola.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät bekräftar: Nedlagd kärnkraft orsak till elkrisen