Samnytt rapporterade på lördagen om hur tungt beväpnad polis patrullerar gatorna i Kanadas huvudstad Ottawa. Detta efter att premiärminister Justin Trudeau infört undantagslagar för att lyckas upplösa folkets enorma demonstrationer. Nu hotar huvudstadens polischef med drastiska åtgärder mot demonstranter som inte vill sluta protestera.

Protesterna mot vaccintvång, som påbörjades av lastbilschaufförer från hela landet och senare fick sällskap av stora delar av landets befolkning, motarbetas hårt av de styrande i landet. Under natten till söndagen uppgick antalet gripna demonstranter till totalt 170 personer.

LÄS ÄVEN: Massivt polisingripande mot lastbilsblockaden i Ottawa

I torsdags blev Tamara Lich och Chris Barber, två av organisatörerna bakom demonstrationerna, gripna av kanadensisk polis. Detta efter att Lich i ett klipp som spridits på internet gett uttryck för en misstanke om att hon snart skulle få skaka galler. På fredagsmorgonen gick tungt beväpnad polis in och bröt upp ett läger med hus- och lastbilar som blockerat området kring Parliament Hill i Ottawa.

Videoklipp sprids i sociala medier som visar hur polisen är hårdhänt mot demonstranter. I ett klipp kan man se poliser trycka upp demonstranter mot ett järnstängsel, däribland kvinnor och barn, för att de inte kan fortsätta backa på polisens order.

Polisen jagar demonstranterna

Under lördagen skrev polisen i Ottawa i ett inlägg på Twitter att de kommer använda pepparspray mot de demonstranter som inte vill sluta delta i protesterna. Detta har i skrivande stund genomförts vid minst ett tillfälle under helgens gång.

LÄS ÄVEN: Covid-protesterna i Kanada: Trudeau sätter in polisen

I en presskonferens på lördagskvällen sa stadens tillförordnade polischef Steve Bell att myndigheten kommer identifiera och söka upp alla demonstranter – även de som redan valt att avsluta sitt deltagande i protesterna. Bell gav inget uttryck för att alla fredliga demonstranter skulle slippa jagas av polisen.

– Om du är inblandad i den här protesten kommer vi aktivt att identifiera dig, leta upp dig och följa upp med böter och åtal. Den här utredningen kommer att pågå i månader framöver. Vi kommer att hålla folk ansvariga för att de ockuperat våra gator.

SVT rapporterade felaktigt om ”upplöst demonstration”

SVT rapporterade på lördagskvällen att demonstrationen var upplöst. Så var emellertid inte fallet.

Sammanlagt har nu 170 personer som deltagit i protesterna gripits, varav 47 under lördagen.

LÄS ÄVEN: Trudeau inför undantagslagar för att slå ned folkets protester