Novak Djokovics medverkan i Australian Open ser inte ut att bli av. Efter att ha stoppats i passkontrollen och suttit i förvar i flera timmar får han inte stanna kvar i landet men har överklagat beslutet.

Djokovic är ovaccinerad och reste till Australien där han skulle ha fått ett medicinskt undantag. Men väl på australiensisk mark tog det stopp redan i passkontrollen med hänvisning till att han inte fyllt i rätt typ av visumansökan.

Enligt Djokovics far Srdjan Djokovic har sonen hållits instängd i ett rum i flera timmar utan tillgång till telefon och bevakats av två poliser.

LÄS ÄVEN: Australien spärrar in misstänkt smittade oavsett testresultat

– De har hållit min son fångad i fem timmar. Detta är inte bara en kamp för Novak, utan en kamp för hela den fria världen, säger fadern.

Fallet har fått uppmärksamhet på högsta politiska nivå med premiärminister Scott Morrison som säger att Djokovic inte enbart kan förlita sig på sin dispens för att bli insläppt i landet.

Instängd på hotell

Efter att det beslutats att Djokovic inte släpps in i landet överklagade han och ärendet förväntas få sitt avgörande på måndag. Under tiden har han förts till en karantänshotell. Hans advokater har överklagat beslutet och vill byta hotell till en med en tennisbana.

LÄS ÄVEN: Covidsyndare jagas med ansiktsigenkännande teknik och geolokalisering

Australian Open startar den 17 januari och Djokovic är nuvarande världsetta samt regerande mästare och har vunnit turneringen nio gånger.