Personer som vill besöka årets julmarknad i Berlin kan komma bli tvungna att uppvisa ett vaccinationsintyg alternativ bevis på att de tillfrisknat efter att ha haft covid-19.

Berlins julmarknad är det senaste exemplet på hur vaccinerade och ovaccinerade delas upp och beslutet kommer efter att grannlandet Österrike överväger en ny nedstängning bara för de som inte vaccinerat sig.

På tisdagen beslutade Berlins senat att låta arrangörerna av julmarknaderna själva bestämma vilka regler som ska gälla avseende vaccinerade och ovaccinerade.

LÄS ÄVEN: Nya Zeeland får två klasser människor – vaccinerade och ovaccinerade

I enlighet med den så kallade 2G-modellen måste personer över tolv vara fullt vaccinerade eller ha tillfrisknat för att släppas in, ett negativt test skulle inte accepteras. Arrangörerna kan också välja den mindre strikta 3G-modellen där ovaccinerade tillåts men bara ifall de kan uppvisa ett negativt test. Oavsett krävs att besökare använder munskydd och håller avståndet.

Ett flertal julmarknader i den tyska huvudstaden har redan bekräftat att man kommer att använda sig av de strängare reglerna. Det enda undantaget görs för barn under tolv, dessa måste dock kunna uppvisa ett negativt test. Barn under sex undantas helt från restriktionerna.