Trycket på ovaccinerade ökar i Tyskland som nu ska svältas ut. I förra veckan beslutades i delstaten Hessen att alla alla affärer, inklusive matbutiker och stormarknader, får vägra ovaccinerade tillträde.

Tidningen Bild skriver att: ”Till och med stormarknader får nu porta ovaccinerade och bara låta dem som har vaccinerats, eller kan bevisa att de återhämtat sig, köpa mat. Ovaccinerade tvingas hädanefter hitta andra vägar att få tag på mat, exempelvis genom att skicka vänner eller släktingar för att shoppa – eller låta vaccinera sig mot sin vilja.

De nya reglerna är än så länge valfria för butikerna att tillämpa. Hessens premiärminister, Volker Bouffier (CDU), uppger att han inte tror att alla företag kommer att välja att vägra tillträde för ovaccinerade, åtminstone inte under dygnets alla timmar. Han påminner även om att kraven på att bära ansiktsmask och hålla avstånd i butikerna kvarstår.

LÄS ÄVEN: Covidvaccin stoppas – biverkningar på hjärtat

Dagliga tester för skolelever

Reglerna gäller för närvarande endast i delstaten Hessen. Hårdare regler har även införts för ovaccinerad sjukhuspersonal. De måste nu testas för coronavirus två gånger i veckan. I skolan måste ovaccinerade elever testas dagligen och ständigt bära mask.

Hessen uppges hittills ha klarat sig bra från smittan under hösten. Bouffier uppmanar dock alla medborgare att vaccinera sig.

– Vi får inte slarva. En vaccination ger det största skyddet och det här är fortfarande okomplicerat, obyråkratiskt och gratis att få, säger han.

LÄS ÄVEN: Vaccinerade tyskar ska bära gul knapp