➤ Akuta sovplatser på hotell och vandrarhem och modulbostäder – som inte kan användas – för miljoner. Malmö tampas med en omfattande hemlöshet.

1,5 procent av barnen i Malmö lever i hemlöshet. Det visar färska siffror från Malmö stad som i oktober varje år kartlägger hemlösheten i kommunen.

2016 ökade antalet hemlösa med 30 procent jämfört med året innan och då var 1 740 vuxna och 887 barn hemlösa. I år ligger motsvarande siffror på 1 752 vuxna och 1 070 barn.

– Det är i princip oförändrat för vuxna. Men en fortsatt kraftig ökning för barn. Det handlar om omkring en 20-procentig ökning för barn på ett år. Siffror för hemlösa barn har ökat stadigt sedan 2013, säger Lars G Larsson, utvecklingssekreterare på Malmö stad, till Sydsvenskan.

Situationen löser kommunen bland annat med att köpa akuta sovplatser på hotell och vandrarhem för 471 000 kronor – per dag.

Man köper även in tillfälliga modulbostäder och den första modulparken för ändamålet har kostat 33,8 miljoner kronor. På grund av vattenskador har de 102 lägenheterna dock inte kunnat användas.