Vid EU:s yttre gräns mellan Bosnien och Kroatien växer samlingen av migranter som önskar ta sig in i Europa och vidare upp till Tyskland och Skandinavien. Det är över 20 000 migranter som planerar att vandra in i Kroatien. 95 procent av dessa är män och flera är beväpnade med kniv, rapporterar österrikiska Kronen Zeitung.

Sedan mitten av oktober har antalet migranter vuxit i närheten av den bosniska staden Velika Kladuša, vid den bosnisk-kroatiska gränsen. Enligt rapporter från media på plats är det nu omkring 20 000 migranter som rör sig mot Europa, medan rapporter från den ungerska regeringen hävdar att antalet är närmare 70 000.

Det är mestadels unga män från Pakistan, Iran, Algeriet, Marocko och Bangladesh. I de stora folkmassorna är det enligt rapporterna sällsynt att man ser några kvinnor och barn.

Den växande samlingen av människor vid gränsen har inneburit oroligheter för lokalinvånare i området och polisen. Enligt uppgifter är flera män beväpnade med kniv och hittills har media på plats rapporterat om en knivattack mot gränspolis, skriver den österrikiska tidningen Kronen Zeitung.

Genom en källa i det österrikiska inrikesdepartementet har Kronen Zeitung tagit del av underrättelseinformation rörande den stora folksamlingen och strömmarna mot Balkanhalvön. I rapporten beskrivs ingen särskild oro över att det kommer stora mängder migranter till Österrike.

Avsaknaden av oro beror på att dessa människor inte vill stanna i Österrike utan istället resa vidare till länder som Tyskland och Sverige som har mer fördelaktiga bidrag och möjligheter för migranter. En migrant vid den bosnisk-kroatiska gränsen bekräftar underrättelseinformationen från Österrike om att migranter inte vill stanna på Balkan eller i närliggande länder.

På plats vid gränsövergången har Euronews intervjuat en migrant, 24-årige Muhamed Suliman som tidigare var bosatt i Dubai. Han arbetade som taxichaufför innan han valde att resa mot Europa. Trots att gränsen till Europa är stängd förklarar Suliman att han han inte kommer att återvända, utan försöka om och om igen tills han lyckas.

– Det var för varmt att stanna där. Inte tillräckligt bra lön. För mycket böter också, säger Suliman till Euronews.

Slovenien förbereder sig

Den slovenska regeringen har tagit del av rapporterna om att över 20 000 migranter försöker bryta sig loss på Balkanhalvön genom upplopp och stenkastning vid den bosnisk-kroatiska gränsen. Regeringen har därför beordrat förhöjd säkerhet vid gränsen för att kunna stå emot ett potentiellt tryck mot gränsen likt det mot Kroatien.

https://www.youtube.com/watch?v=XBz4e5eq7VI

LÄS ÄVEN: FN, EU och Mastercard ger migranter förladdade betalkort för att finansiera resan till och genom Europa