58-årige Aris Sumarsono – mer känd under sitt smeknamn Zulkarnaen – hemmahörande i Indonesien döms till 15 års fängelse för brott relaterade till två bombdåd 2002 på Bali som kostade 202 människorlivet.

De muslimska terrorattentaten utfördes av den al-Qaida-kopplade terrorgruppen Jemaah Islamiyah och riktade sig mot två turistfrekventerade nattklubbar som sprängdes i luften. De flesta som dog i attackerna var västerländska turister.

När Aris ”Zulkarnaen” Sumarsono år 2020 i en polisräd mot en adress i Sumatra kunde gripas och lagföras hade han hållit sig undan rättvisan i 18 år . Domstolen i Jakarta tvingades dock nu avvisa flera brottsrubriceringar då preskriptionstiden löpt ut.

Aris tros ha varit hjärnan bakom både dessa attacker och en tredje mot ett hotell i Jakarta året efter men kunde endast fällas för medhjälp till och finansiering av terrorism samt skyddande av terrorister. I stället för den livstidsdom som åklagaren yrkat på stannar påföljden nu vid 15 års fängelse.

Aris har erkänt att han varit ledare för den muslimska terrorgruppen men förnekar all inblandning i terrordåden. Han har figurerat i muslimska terrorsammanhang sedan 1980-talet.