Sedan Joe Biden tillträdde som president i januari 2021 har nästan 7,3 miljoner illegala invandrare tagit sig in i landet via den sydvästra gränsen mot Mexiko. Det är fler människor än vad som finns i 36 av landets 50 delstater. Frågan väntas bli kanske den hetaste inför valet i november.

Siffrorna kommer från US Customs and Border Protection, CBP, som redan har rapporterat 961 537 gränsöverskridningar under innevarande räkenskapsår, vilket sträcker sig från oktober till september. Om den nuvarande takten för illegal invandring inte saktar ner kommer räkenskapsåret 2024 att bryta fjolårets rekord på 2 475 669 stycken.

LÄS ÄVEN: Trump segrar i primärval – vill förhindra tredje världskriget

7,3 miljoner utgör även betydande andelar av USA:s folkrikaste delstater – cirka 18,7 procent av Kaliforniens befolkning på 39 miljoner, 23,9 procent av delstaten Texas och dess 31 miljoner invånare, 32,3 procent av befolkningen i Florida och 37,3 procent av New York.

Om alla illegala invandrare som tog sig in i USA under president Biden samlades för att grunda en stad, skulle det bli den näst största staden i USA efter New York.

Tio miljoner

Enligt Fox News har sammanlagt nästan tio miljoner migranter tagit sig in i USA illegalt under Biden-administrationen, ett rekord som presidentens kritiker hävdar endast kunde uppnås genom att avsiktligt vägra att upprätthålla lagen. En teori är att Demokraterna vill skaffa sig fler framtida väljare.

– Denna aldrig tidigare skådade ökning av illegal invandring är inte en olycka. Det är resultatet av medvetna politiska val av Biden-administrationen, säger Eric Ruark, forskningschef för Numbers USA, en ideell organisation som förespråkar invandringsrestriktioner.

Kineser och muslimer

Det är inte bara sydamerikaner som tar sig in i USA illegalt. Under den senaste tiden har desto fler kineser kommit också, de är den snabbast växande gruppen bland de illegala invandrarna.

Utöver sydamerikaner och kineser förekommer även en hel del muslimer från Mellanöstern.