Fler än tusen människor har omkommit och tusentals skadats av en jordbävning i Turkiet och Syrien. Det skriver bland annat nyhetsbyrån Andalou.

Jordbävningen, med en momentmagnitud på 7,4, skakade södra Turkiet klockan 4:17 på morgonen. Epicentrum var Pazarcikdistriktet i Kahramanmarasprovinsen. Provinsen har omkring en miljon invånare.

Flera kringliggande provinser, bland annat Gaziantep vid gränsen till Syrien, drabbades också av skalvet. Skalvet har även vållat förödelse och ett stort antal dödsfall i Syrien.

Hundratals döda

Under morgonen uppgavs att 284 människor omkommit i Turkiet, ett antal som efter några timmar reviderades upp till 912. Samtidigt rapporterade Daily Sabah att antalet sannolikt kommer stiga kraftigt med tanke på den omfattande förödelsen.

Den turkiska militären har upprättat en luftbro för att flyga in hjälp från övriga delar av landet till de drabbade områdena.

Jordbävningen har känts av i flera andra länder, som Syrien och Irak. I Syrien talas det om ytterligare 384 döda, skriver Al Jazeera. Det gör att det totala antalet dödsoffer är över tusen.

Internationell hjälp

Flera länder, bland dem Storbritannien, Nederländerna, Azerbajdzjan och Grekland har erbjudit sig att skicka hjälp till Turkiet.

Israels premiärminister Isaac Herzog skriver i twitterinlägg författade på turkiska att Israel ”alltid är redo att skicka hjälp”.