jacob-ljungman-84663

Bild: Polisens förundersökningsprotokoll.

Inrikes

Överföll kvinna med 13 knivhugg – gängkriminell yngling döms till fängelse

Publicerad 7/13/2020
Annons

På måndagen föll dom i Göteborgs tingsrätt mot 19-årige Jacob Ljungman som stått åtalad för ett uppmärksammat mordförsök där en lesbisk kvinna oprovocerat attackerades på gatan och tillfogades hela 13 knivhugg.

Det var den 8 december förra året som Jacob överföll en kvinna i 30-årsåldern i området Lindholmen i Göteborg när hon tillsammans med sin fru var på väg hem från en födelsedagsfest. Ursinnigt högg han med kniv kvinnan i ryggen, armarna, benen och ansiktet. Skadorna var livshotande men tack vare att hon snabbt kom under vård kunde hennes liv räddas.

Livsstilskriminell återfallsförbrytare

Jacob som är livsstilskriminell, drogmissbrukare och medlem i gänget Wolftribe är tidigare dömd för en rad brott, bland annat försök till utpressning, grov stöld, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. På grund av låg ålder har han hittills klarat sig undan med skyddstillsyn, men den här gången blir det fängelse.

Jacob döms av Göteborgs tingsrätt för mordförsök till 8 års fängelse. Påföljden inkluderar även narkotikasmuggling och narkotikabrott. Han ska även betala ett skadestånd till kvinnan på 197 000 kronor.

Oklart brottsmotiv

Eftersom Jacob nekat till brottet har inget motiv kunnat fastställas. Domstolen har inte resonerat kring om det kunnat röra sig om ett hatbrott med hänvisning till offrets sexuella läggning.

Åklagaren uteslut att brottet skulle vara kopplat till Jacobs medlemskap i det kriminella gänget Wolftribe, vilket han gick med i först efter mordförsöket. Däremot uppges det finnas en indirekt koppling mellan Jacob och kvinnan via vänners vänner.

Den tekniska bevisningen har varit stark med bland annat Jacobs DNA på mordvapnet och övervakningsbilder, varför domstolen känner sig trygg med att fälla Jacob mot dennes nekande. Det har också med digitala mobilspår gått att fastställa att Jacob befann sig på platsen vid den aktuella tidpunkten, men enligt egen utsago har han bara varit där för att sälja knark.

Kunde bindas till mordförsöket av en slump

Samtidigt var det en slump som gjorde att Jacob kunde bindas till mordförsöket. Hans DNA fanns inte sedan tidigare hos polisen men i samband med misstankar om ett annat brott topsades han varvid det visade sig att hans DNA överensstämde med det som påträffats i mordförsöksutredningen.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: Göteborgs TR B 18415-19 Dom 2020-07-13

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons