overvakning-vaccinering-feat
Utrikes

Övervakningskameror kontrollerar att covid-sprutan verkligen tas

Publicerad 1/17/2022
Annons

För att staten ska kunna förvissa sig om att du verkligen har tagit dina sprutor mot covid har övervakningskameror installerats i mottagningsrummen. En sköterska som fångats på kamera när hon sprutar vaccinet bredvid och sedan sätter en tom spruta i armen på en vaccinkritisk patient riskerar nu åtal.

I Österrike infördes, som Samnytt tidigare rapporterat om, på måndagen vaccintvång. Att vägra vaccinera sig är nu olagligt och får rättsliga påföljder. Ett annat land som är på väg med sådan lagstiftning är Italien. För att säkerställa att sprutorna verkligen tas har övervakningskameror monterats upp inne i mottagningsrummen.

Nu har vaccinationssyndare ertappats med övervakningsfilmer som bevis. En italiensk sköterska som hjälpt vaccinationskritiska personer att låtsas ta sprutan riskerar åtal. På en närgången film syns hur sköterskan innan hon sticker sprutan i patientens arm först på dennes önskan sprutar ut innehållet i en bit gasbinda eller kompress.

I takt med att inskränkningarna i de medborgerliga fri- och rättigheterna för ovaccinerade blivit allt hårdare och påtryckningarna – i vissa fall med lagtvång – intensifierats har behovet ökat bland personer som av olika skäl inte vill ta sprutorna att kringgå regelverket för att återfå sin fråntagna frihet. på motsvarande sätt har incitamenten hos vårdaktörer att tillhandahålla sådana grå tjänster stärkts. Italien är ett av de länder där det så kallade vaccinfusket ökar.

Inga vaccinationskameror i Sverige enligt SKR och FoHM

Samnytt har varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten (FoHM) och Sveriges Kommuner och regioner (SKR) för att höra om det förekommer kameraövervakning av colvid-vaccinationer av storebrorskaraktär också i Sverige. Båda hävdar att det så vitt man känner till inte sker. Folkhälsomyndigheten garderar sig dock med att det är en fråga som ligger utanför myndighetens ansvar att hålla reda på.

Vi har också frågat FoHM och SKR om det finns några planer på att, så som skett på andra områden, göra undantag också i patientsekretessen och den relaterade personliga integriteten för exempelvis kameraövervakning med hänvisning till covid-pandemin.

Både FoHM och SKR förnekar att det i nuläget förs några diskussioner med regeringen om att som i Italien kameraövervaka vaccinationsrummen i Sverige för att säkerställa att sprutorna verkligen tas och ges. Mer svävande blir svaret på frågan om en sådan diskussion kan aktualiseras, skulle Sverige framgent införa obligatoriska vaccinationspass eller vaccinationstvång.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons