En ny opinionsmätning från Ifop visar att 61 procent av de tillfrågade fransmännen, eller omkring två tredjedelar, anser att islam inte går att förena med det franska samhället och dess värderingar. Det råder samtidigt stor skillnad mellan hur de som röstar höger respektive vänster ser på situationen.

61 procent är en rejäl ökning jämfört med förra årets mätning och indikerar att allt fler fransmän oroas över islams inflytande och påverkan på det traditionellt sekulära franska samhället. 2018 uppgav 53 procent att de stod bakom samma påstående.

LÄS ÄVEN: Hälften av Frankrikes muslimer vill ha sharialagar – ”Måste återgå till assimilation”

Föga förvånande finns en stor diskrepans mellan hur de som röstar vänster respektive höger ser på islam i Frankrike. Exempelvis anser 85 procent av anhängare av Marine Le Pens nationalistiska Rassemblement National att muslimsk tillbedjan inte hör hemma i Frankrike medan 54 procent av anhängare av socialistiska La France Insoumise anser att det gör det.

Åtskillnad mellan religion och politik

Ifops biträdande generaldirektör Frédéric Dabi noterar att i 2005 års mätning bedömdes den viktigaste frågan vara religionsjämställdhet medan den i årets mätning är separationen mellan religion och politik.

LÄS ÄVEN: Imam hävdar att Frankrike kommer att bli ett muslimskt land

– Definitionen av sekularism tycks ha förändrats, säger Dabi.

Religiösa symboler

Vidare anser 75 procent av de tillfrågade att religiösa symboler borde förbjudas för offentliganställda och 72 procent stödjer idén om ett förbud mot samma slags symboler för privatanställda. Även här är de som röstar höger mer benägna att vara för ett sådant förbud.

Le Pen favorit

När det gäller vilket parti som bäst står förberett för att möta utmaningarna från islamiseringen kommer Le Pens parti på en ohotad förstaplats med 37 procent, 17 procentenheter före tvåan Emmanuel Macrons liberala La République En Marche!