kraftledning-elpris-plånbok

Dmitry Makeev, CC BY-SA 4.0 / Pixabay

Ekonomi

På måndag börjar elpriserna skena igen

Publicerad 1/9/2022
Annons

Efter ett visst lugn under jul-, nyårs- och trettonhelgerna då många varit lediga och verksamheter gått på lågvarv, varvar företagen upp igen på måndag. Det innebär att elpriserna nu skjuter fart uppåt igen. I Norge höjer regeringen nu kompensationen till de drabbade från 50 till 80 procent. Den svenska regeringen fortsätter låta elkunderna ta hela smällen.

Elpriserna för måndagen har fastställts på den nordiska elbörsen Nord Pool och uppges vara avsevärt högre än vad som noterats de senaste veckorna. Värst drabbas som tidigare södra och mellersta Sverige – elområde 3 och 4 – där regeringen lagt ned kärnkraften utan att kompensera för bortfallet genom annan kraft eller utbyggnad av överföringskapaciteten.

Här inleds veckan med priser på flera kronor per kilowattimme för att sedan sannolikt fortsätta att öka. I norr, med närheten till vattenkraften, kan elkunderna däremot få relativt normala priser på strax över 50 öre per kilowattimme.

LÄS ÄVEN: Här är nya elprischocken som hotar efter nyår

Norge höjer elbidraget ytterligare – noll kronor till drabbade i Sverige

I Norge beslutade regeringen för en tid sedan att kompensera elkunder som drabbas av höga priser med 55 procent. Nu meddelar statsminister Jonas Gahr Støre att kompensationsnivån höjs till 80 procent om det genomsnittliga elpriset stiger över 70 öre per kilowattimme.

Ett lagförslag om detta föreläggs Stortinget i början av veckan. Skälet är att regeringen anser elpriserna ohållbara att bära för företag och hushåll. Stödpaketet efter höjningen beräknas uppgå till närmare 9 miljarder norska kronor.

– Det har varit en extrem situation den senaste tiden. Sannolikt blir det tufft för många i januari. Det vi gör nu lättar på en del av kostnaderna, men elkostnaderna blir fortfarande höga, säger Jonas Gahr Støre till Verdens Gang.

I Sverige har S-regeringen kritiserats för att inte följa det norska exemplet. I stället för att betala ut stöd drar den svenska regeringen in mångmiljardbelopp till statskassan på de höga elpriserna i form av skatter och avgifter och som ägare i bland annat den stora elaktören Vattenfall.

LÄS ÄVEN: Norge kompenserar elprisdrabbade hushåll – inga pengar i Sverige

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons