När klimatpanelen IPCC släppte sin femte rapport 2014 presenterade forskare fyra exempel på scenarier som beskriver hur koldioxidutsläppen skulle kunna se ut under resten av århundradet. Nu avslöjas att forskarnas mest alarmistiska exempel RCP8.5 har använts på fel sätt och att klimatläget inte alls är så allvarligt som det framställts i tusentals rapporter.
I ett värsta scenario som presenterades, RCP8.5, ökar kolanvändningen med 500 procent. Detta samtidigt som nästan inga regelverk finns för att begränsa utsläppen. Nu framkommer att denna påhittade och orealistiska klimatmodell har använts i flera tusen studier som därigenom fått en alltför alarmistisk profil.
Till en början var RCP8.5 tänkt att vara ett hjälpmedel för att utveckla nya energimodeller. Skaparna såg inte mardrömsscenariot som en trolig utgång. De beräknade att sannolikheten för att en sådan extrem utveckling skulle förverkligas bara låg på tre procent. Men forskarna har varit otydliga med att klargöra detta.
Extrema modellen har använts på fel sätt
I stället presenterades klimatmodellen RCP8.5 som ett faktum och utan hänsyn till klimatåtgärder och teknikutveckling. Enligt den extrema och osannolika modellen skulle jordens temperatur öka med 6 grader till år 2100. Det värsta scenariot är att temperaturen i stället kan komma att öka med 3 grader.
En granskning har nu publicerats i Nature som visar hur RCP8.5 har fått påverka klimatforskningen på ett felaktigt sätt. Kritikerna som ligger bakom studien konstaterar att många klimatforskare har gjort antaganden istället för att kontrollera de data de använder sig av.
– När allt kommer omkring så måste forskare ta ansvar för vilken data de använder som underlag, och att det måste finnas en viss grundlighet i arbetet. Hur många av våra genomsnittliga klimatforskare känner egentligen till nyanserna i RCP8.5? Det skulle verkligen vara intressant att veta, säger Glen Peters, en av författarna, vid Center for Climate Research i Norge till BBC.
Sedan rapporten släpptes har andra klimatforskare använt den extrema modellen i fler än 2 000 vetenskapliga avhandlingar som därigenom blivit missvisande och överdrivet alarmistiska.