Foto: Hasanijaz.

Pakistan inför visumlättnader för 50 nationaliteter – Sverige är inte med

På det pakistanska inrikesministeriets webbplats listar man 50 nationer vars medborgare har möjlighet till att erhålla visum på plats. På denna finns de flesta europeiska länder – dock inget Sverige.

I takt med att svenska medborgarskap delats ut frikostigt utan några motkrav, och de sedan ”tappas” och blivit populära på den svarta marknaden, har gjort att det svenska passets tidigare goda anseende urholkats kraftigt under de senaste åren.

Annonser efter påstått borttappade pass som ovan är i dag vanligt förekommande. Efter att läsare undrat över fenomenet 2012 gick ansvarig utgivare för Länstidningen i Södertälje ut och förklarade det med att irakier som inte har pass och som vill söka ett i Sverige måste innan ansökan annonsera efter sitt förlorade pass i lokaltidningen där de bor, ett krav från de irakiska myndigheterna och enligt ambassaden lagstadgat. Man måste bevisa att man försökt hitta sitt pass.

Förklaringarna kan vara flera. Många asylsökande som kommer slänger sina pass för att försvåra en avvisning. Men det kan också handla om att människosmugglare som tar hit flyktingar beslagtar deras pass eftersom de kan användas igen för att smuggla in andra.

Andra menar att annonserna i själva verket gäller pass som är till salu.

2013 rapporterade SVT Nyheter att det svenska passet är ett av de mest använda av människosmugglare då Sverige har de mest liberala passreglerna där man kan begära ut nya på löpande band.

– I människosmugglingsärenden förekommer ofta svenska pass som rapporterats stulna eller borttappade, säger Bengt Hellgren vid gränspolisen på Arlanda. Vi har flera fall i veckan.

Den 15 april 2016 ändrades reglerna så att man kan man få ut max tre vanliga pass under en femårsperiod. Trots den nya lagen ”tappades” 63 628 pass under 2016, nästan lika många som under rekordåret 2015 med 63 644 stycken. Sedan 2008 har över 500 000 svenska pass försvunnit.

I den sökbara listan finns inget Sverige med – möjligen som en konsekvens av alla ”borttappade” pass.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.