Rasmus Paludan kommer elda en koran varje vecka utanför Turkiets ambassad i Köpenhamn så länge president Recep Erdogan blockerar Sveriges Nato-medlemskap. Det berättar han för Samnytt.

Imorgon klockan 14 kommer Rasmus Paludan elda upp en koran utanför den turkiska ambassaden i Köpenhamn. Dessförinnan kommer han även att elda upp ett exemplar av den muslimska urkunden utanför Tauba-moskén i samband med fredagsbönen.

LÄS MER: Rasmus Paludan bränner koranen utanför turkisk ambassad – igen

Protest mot Nato-nej

Tidigare har Paludan sagt att han inte har några problem med att Sverige går med i Nato. Nu går han ett steg längre och säger att morgondagens aktion ska ses som en protest mot att Turkiet blockerar Sveriges Nato-ansökan.

Fler koraner kommer brinna så länge Erdogan sätter sig på tvären, lovar den dansk-svenske politikern och aktivisten.

– Varje fredag klockan 14 så länge Sverige inte kommer med i Nato, berättar han för Samnytt.

– Jag har sagt att när Sverige blivit insläppt i Nato, så kommer jag aldrig elda en koran framför Turkiets ambassad igen. Det är Erdogans fel. Han kan stoppa koranbränderna framför Turkiets ambassader när han vill. Han behöver bara släppa in Sverige i Nato.

Dementerar rysskopplingar

I Sverige har vissa anklagat Paludan för att gå Rysslands ärenden och försöka sabotera Sveriges försök att gå med i Nato.

Den gångna helgen framförde Sveriges generalkonsulat i Istanbul en politisk markering mot Paludan, och så sent som under torsdagen uttryckte statsminister Ulf Kristersson (M) sitt missnöje med honom.

Men att Paludan skulle hysa sympatier för Ryssland är inte sant, säger han. Inte minst med anledning av de islamister, så kallade kadyroviter, som deltar på den ryska sidan.

LÄS ÄVEN: Tyst om utvisningar av kriminella i regeringens nya gängpaket

– Jag skulle aldrig ha sympati med ett land som har en sådan som Kadyrov. De är vedervärdiga folk, säger Paludan.

Bränner koranen utanför Rysslands ambassad

Och om inte det övertygar hans kritiker, så kommer Rasmus Paludan imorgon klockan 16 även elda upp en koran utanför Rysslands ambassad i Köpenhamn. Bakgrunden är inte minst att Tjetjeniens muslimske ledare Ramzat Kadyrov uttryckt ilska mot Paludan.

– Det är egentligen på grund av den där tjetjenen. Putins hund, säger Paludan.

– Kadyrov, Putins hund som han blir kallad av andra, inte av mig, har varit mycket arg och tror han kan bestämma om man kan bränna koraner i Danmark. Men det kan han inte.

Paludan räknar med att koranbrännandet kommer reta upp radikala muslimer i Ryssland.

– Jag antar att den där tjetjenen blir arg, säger han.

Kritiserar Kadyrovs vän

En annan tjetjen som Paludan hamnat i luven på är UFC-stjärnan Khamzat Chimaev, som är nära vän med den tjetjenske diktatorn. Chimaev har beviljats asyl i Sverige, trots eller kanske tack vare sina täta band till den ryska regimen.

LÄS MER: Uppgifter: ”Svensk” UFC-stjärna fast i Ryssland – pass beslagtaget

– Det är mycket märkligt. Hur han kan få asyl fattar jag inte, säger Paludan till Samnytt.

Chimaev och Kadyrov. Instagram

Chimaev har i inlägg på Instagram påstått att Paludan är terrorist för att han eldar koranen. Anklagelser som Paludan tillbakavisar.

– Han är en av de en till två miljoner som inte har i Sverige att göra, säger Rasmus Paludan om den tjetjenske UFC-stjärnan.

LÄS ÄVEN: UFC-stjärnan Khamzat Chimaev fick asyl i Sverige – festar med diktatorn