Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan anklagas av TV4 för samröre med Wagnergruppen. Anledningen är att de hittat ett konto på den ryska sociala medier-sajten VKontakte som de misstänker tillhör Paludan och som har ”vänner” som påstås tillhöra den beryktade ryska privatarmén.
– Det är en propagandagrej från TV4. De vet att det inte stämmer, säger Rasmus Paludan till Samnytt.

Han lever under dödshot från islamister, avskys av såväl vänsteraktivister som liberaler, jagas av svensk polis för att ha hädat islam, hotas av den tjetjenske diktatorn Ramzan Kadyrov, anklagas för att ha saboterat Sveriges Nato-process, fördöms av Rysslands utrikesdepartement och nu är dessutom statligt ägda TV4 ute efter honom.

Rasmus Paludan, som leder det lika dansk-svenska partiet Stram kurs, har lyckats samla på sig en till synes brokig skara fiender som i honom hittat minst en gemensam nämnare.

Anklagas för Wagner-kopplingar

Den senaste anklagelsen mot den dansk-svenske politikern och opinionsbildaren gäller ett numera stängt konto på den ryska sociala medier-plattformen VKontakte (VK).

TV4 har tagit del av en lista över ”8 000 män som man anser tillhör Wagnergruppen eller de miliser som står helt eller delvis under Wagners kontroll”. Sex av dem uppges vara vänner med ett konto på VK som påstås ha tillhört Rasmus Paludan. VK-kontot stängdes 2018, fyra år innan den ryska invasionen av Ukraina.

LÄS ÄVEN: Rysslands uppmaning till Ukraina: ”Ni är nästan omringade”

Den statsägda tv-kanalen hävdar att de sex mystiska männen på VK stridit för Ryssland i Ukraina, eller haft andra uppdrag för Wagnergruppen. En av dem pekas ut som rekryterare.

”Ingen aning”

Paludan gör ingen hemlighet av att han tidigare haft ett konto på VK, men är skeptisk till TV4:s påståenden om att det är hans konto de hittat.

– Jag har ingen aning. Jag kan inte utesluta det till 100 procent, säger han till Samnytt men menar att det finns omständigheter som tyder på att det inte är det.

– Det kan mycket väl inte vara mitt konto. De säger att kontot styr en Stram kurs-sida på VK, men jag har aldrig styrt någon sådan sida på VK.

Han berättar att han inte längre kommer åt det sedan fem år tillbaka stängda kontot.

– Men Stram kurs har aldrig haft någon sida på VK, understryker Paludan.

”Carolina Putin”

Paludan påpekar att det är enkelt att skapa falska konton i andras namn på internet, och att han själv drabbats flera gånger.

– Det är många som hävdar att de är jag, konstaterar han.

– Jag kan inte hindra att andra skapar konton i mitt eller Stram kurs namn. På Twitter finns fem eller tio olika Stram kurs-konton, och jag har inget att göra med något av dem.

Paludan menar att TV4 kan ha hittat ett av de sociala medier-konton som tillhör Carolina Sabour, en kvinna som kallar sig för ”Carolina Putin” i sociala medier. Hon har tidigare använt sig av Rasmus Paludans namn på sociala medier-profiler.

– Hon har i flera år hävdat att hon är ordförande för Stram kurs i Sverige, säger han och skrattar uppgivet.

Facebook/Faksimil

Stängdes av från Facebook

Rasmus Paludan förklarar att han skapade ett VK-konto sedan han flera gånger stängts av från Facebook. Han fick tips om sidan och såg det som ett alternativt sätt att som politiker och opinionsbildare nå ut till människor.

– Men det var mycket få svenskar och danskar där. Det var mestadels ryssar, berättar han och menar att han därför slutade använda plattformen.

Paludan säger att om det är hans stängda konto som TV4 hittat, så kan det finnas en logisk förklaring till om det finns skumma ryssar på hans vänlista.

– När jag var på VK så var det jättemånga som begärde att man skulle vara vänner. Det är svårt att kolla vad alla som begär att vara vänner med en är för typer. Vi som är politiker har intresse av att ha kontakt med folk för att nå ut med vårt budskap, säger han och tillägger:

– Om man går igenom de 5000 vänner jag har på mitt Facebookkonto kan man säkert hitta skumma personer där också.

”De vill bara svartmåla”

Under alla omständigheter förnekar Rasmus Paludan samröre med de ryssar som TV4 anklagar honom för.

– Jag kommer inte ihåg alla jag skriver med i Danmark eller i Sverige, men jag skulle komma ihåg om jag någonsin skrivit med ryssar. Det enda jag minns var att jag skrev med en kille som bodde i Sibirien, säger han.

Paludan berättar att personen kontaktade honom och berättade vilken stad han bodde i och Paludan svarade artigt att han bodde i Danmark.

LÄS ÄVEN: Myndighet: Putins propaganda gör svenskarna främlingsfientliga

– Det var en mycket kort konversation, konstaterar han.

Paludan hävdar till och med att TV4 medvetet sprider falska påståenden om honom.

– Det är en propagandagrej från TV4. De vet att det inte stämmer, säger han och tillägger:

– De är inte så intresserade av sanningen. De vill bara svartmåla mig.

Blåvitröd slips

I den mer konpiracistiska delen av Nafo-miljön tas TV4-inslaget som intäkt för att Paludan är ännu en i raden av västerlänningar som arbetar för den ryska regimen. Vissa påpekar att den blåvitröda slips Paludan har på sig när han blir intervjuad i sig är ett bevis för det.

Reaktioner från den Nafo-konspiracistiska miljön. Faksimil

– Det har jag inte tänkt på. Det var en slump att det var den slipsen som låg framme den dagen, säger Paludan som kommentar till slipsen.

– Det har inget med Ryssland att göra. Det är bara en slips jag gillar. Jag har haft den och många andra slipsar innan. Jag brukar ta olika varje dag.

Han upprepar därefter återigen att han inte har något med Ryssland att göra.

– Jag har även demonstrerat och eldat en koran utanför det ryska residenset i Köpenhamn. Jag har hotats av den tjetjenske MMA-fightern Khamzat Chimaev, som bor i Sverige nu, och av den tjetjenske diktatorn Kadyrov. Ryska UD har tagit avstånd från mig, påpekar Paludan.

Fel att skuldbelägga ryssar

Samtidigt som Rasmus Paludan dementerar de påstådda Rysslandskopplingarna, och säger att han inte haft kontakt med ryssar, så påpekar han att det inte i sig är fel att ha ryska vänner.

– Att vara vän med ryssar är ungefär samma sak idag som att vara vän med judar i 30-talets Tyskland, säger han.

– Det är väl inte så att alla ryssar är ansvariga för Putins politik? Jag är dansk och svensk, men jag tycker inte att jag är ansvarig för Ulf Kristerssons, Magdalena Anderssons eller Mette Frederiksens politik. Att det finns statsministrar eller andra som är tokstollar behöver inte betyda att alla invånare i det landet är onda människor.

När det gäller kriget i Ukraina tycker Paludan att båda sidorna har skuld i konflikten. Han menar att det beror på ett misslyckat försök att hålla ihop en mångetnisk stat.

– Jag tycker det är fel att Ryssland attackerade Ukraina, för det ska man inte göra. Jag tycker det är fel att Ukraina betedde sig illa mot den ryska minoriteten i Donbass, vilket är förklaringen till att det blev som det blev, säger han.

– Jag är etnonationalist, så jag menar att man ska ha en monoetnisk stat. Jag vet från hela världshistorien att det alltid går dåligt när olika etniska grupper ska bo på samma ställe. De är just det man ser i Donbass-regionen. När ukrainare och ryssar ska bo på samma ställe så går det jättedåligt.

Vill inte hjälpa Ukraina

Paludan tycker att Wagnergruppen är ”vedervärdig” och jämför den ryska arméns agerande med Stalintiden. Samtidigt tycker han att det ovillkorliga stödet till Ukraina bör ifrågasättas.

– Att påstå att Zelenskyj är Moder Teresa och att ukrainska soldater aldrig gör något fel är lite väl optimistiskt kanske, säger han.

Paludan betonar, återigen, att han inte är ”pro-Ryssland”, men att han ändå inte tror på att skicka vapen till kriget.

– Om man ger pengar till Ukraina eller Ryssland, så de kan kriga mer, då hjälper man till att döda folk. Så det västvärlden, inklusive Danmark och Sverige gör, är att ge pengar så att folk blir dödade.

Så du tycker det är fel att hjälpa Ukraina?

– Och Ryssland. Jag tycker inte man ska hjälpa någon. Det blir bara mer dödande då. Jag vet inte om folk fattar att pengarna går till att ryssar dödas. Det är hela poängen. Jag tycker att liv är viktigt, och att hjälpa till att döda ryska grabbar är inte heller bra.

Handlar det inte om att hjälpa Ukraina att stå emot rysk aggression?

– Om det vore så att man alltid hade den regeln, att man alltid hjälpt den som blivit utsatt för aggression. Men det är uppenbart att man inte har det. Tvärtom har man själva varit aggresor, som när Nato attackerade Serbien 1999. Så det finns en dubbelmoral här.

– Och det blir inte mindre krig om många engagerar sig i kriget. Då blir det mer krig. Sedan är jag lite cynisk, för Ryssland kommer aldrig ge sig och det blir bara fler som blir dödade ju mer vapen man skickar till Ukraina, säger Rasmus Paludan.

Om Nafo
Nafo (North Atlantic Fellas Organization), som anspelar på namnet på militäralliansen Nato, är en internet-rörelse som syftar till att bemöta rysk propaganda och desinformation med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Måltavlan för ”nätkrigandet” är främst sociala medier-användare i västvärlden.

Bland annat med hjälp av så kallade memes sprider Nafo-miljön ofta egen propaganda och desinformation. The Economist beskrev i augusti 2022 Nafo-rörelsen som en ”anmärkningsvärt framgångsrik form av informationskrigföring”.

LÄS ÄVEN: Rasmus Paludan: ”Malmöpolisen är en islamiserad soptipp”