Den kvinna och det barn som mördades i Hägersten i Stockholm i torsdags bragtes om livet av kvinnans paranoide lillebror. Brodern, som är 40 år gammal, häktades under söndagen på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet.

Det är vid tvåtiden i torsdags eftermiddag som polis och ambulans larmas till en villagata i Hägersten i södra Stockholm. På adressen påträffas en död kvinna i 40-årsåldern och hennes svårt skadade barn i femårsåldern. Barnet avlider senare på sjukhus.

Ett annat barn i familjen, som lyckats fly och sätta sig i säkerhet, kan peka ut gärningsmannen – en 40-årig morbror. 40-åringen grips en knapp timme efter dubbelmordet och anhålls samma kväll.

Paranoid och förgiftningsidéer

Den 40-årige mannen, en rättshaveristisk tidigare elitsoldat på Musköbasen som är bosatt i Uppsala, har större delen av sitt vuxna liv vårdats för en allvarlig psykisk störning. Enligt en dom lider han av bland annat ”paranoida idéer och förgiftningsidéer” och har både varit föremål för rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning liksom för psykiatrisk tvångsvård.

Den första lagförda incidenten inträffar när han som 25-åring studerar tekniskt basår i Uppsala. Under en föreläsning går han plötsligt oprovocerat till attack mot en studiekamrat. I polisförhör anklagar han skolkamraten för att ha utsatt honom för en ”mental strid” och påstår att denne ”ville ta något ur hans hjärna”.

40-åringen har under flera års tid även förföljt en tidigare kompis från tonåren och dennes familj, vilket resulterat i att han meddelats kontaktförbud mot den tidigare kompisen. När kompisens dotter hösten 2019 fyller 16 år dyker 40-åringen oinbjuden upp hemma hos familjen, övertygad om att han är dotterns egentliga pappa.

Attackerar polis med järnljusstake

Två veckor efter tonårsflickans födelsedagsfest, som 40-åringen högst ovälkommet våldgästat, larmas polisen hem till mannens pappa. Sonen står då inne i pappans vardagsrum, beväpnad med en järnljusstake.

– Han står hela tiden och stampar med fötterna och jag upplever honom som väldigt labil, kommenterar en av de poliser som åker på larmet.

Det krävs fyra poliser utrustade med hjälmar och sköldar för att övermanna den psykiskt sjuke mannen, som febrilt försöker slå sig fri med ljusstaken som tillhygge.

Det är storasystern som ringt polisen om den hotfulle lillebrodern. Pappan säger i förhör att sonen aldrig kommer förlåta honom för det inträffade. Påföljden för sonen blir återigen rättspsykiatrisk vård.

Skär mamma i halsen

Enligt polisförhör ska 40-åringen vid ett tillfälle även ha skurit sin mamma i halsen. Händelsen ska enligt förhörsuppgifterna ha inträffat när han är i 25-årsåldern och har bestämt sig för att åka till Frankrike för att vaska guld.

När mamman åker till Frankrike för att hämta hem den gulddrömmande sonen, får han ett psykosutbrott och skär henne i halsen. Mamman sys med sjutton stygn, men låter bli att göra en polisanmälan.

Nu är 40-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat sin storasyster och systerns barn.