De nederländska böndernas kraftiga protester mot statens planer på att stänga ned gårdar har resulterat i ett bondeparti som skakat om landets politiska landskap.

Det är partiet, BBB eller BoerBurgerBeweging, som ser ut att ha vunnit fler senatsplatser än premiärminister Mark Ruttes konservativa VVD-parti i onsdagens provinsval.

Partiet är en skapelse av protesterna mot regeringens miljöpolitik och enligt en undersökning vann BBB 15 av totalt 75 platser i senaten, som har makten att blockera lagstiftning som överenskommits i parlamentets underhus, där VVD sjunkit från tolv till tio platser.

LÄS ÄVEN: Massivt bondeuppror i Nederländerna

Den snabba ökningen av BBB:s popularitet är ett stort nederlag för Ruttes styrande koalition och väcker tvivel kring dess mål om att drastiskt minska kväveföroreningarna på bondgårdar – den enda fråga som BBB grundades på 2019.

– Ingen kan ignorera oss längre, sa BBB-ledaren Caroline van der Plas till Radio 1 och konstaterade att väljarna har uttalat sig mycket tydligt mot regeringens politik.

Misstro och invandring

Regeringens planer på att halvera kväveutsläppen till 2030 för att följa EU-regler har stött på enorma protester. Enligt BBB har problemet överdrivits och menar att de föreslagna lösningarna är orättvist balanserade mot bönder, vilket skulle leda till nedläggningar av många gårdar och orsaka en brist i livsmedelsproduktionen.

Utöver bönderna har BBB:s popularitet ökat även på grund av växande misstro mot regeringen och ilska över frågor som invandring.

LÄS ÄVEN: EU-regler tvingar tusentals bönder att lägga ned