Orban-2

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Flickr

Utrikes

Pastorn: ”Orbán vill skydda Ungern och Europa”

Publicerad 4/12/2018
Annons

De kristna i Ungern stöder omvalde premiärministern Viktor Orbán. ”Nationerna skapades av Gud som något gott. Min uppfattning är att Gud inte vill slå ihop oss, utan gläder sig över att vi är olika”, säger Budapest-pastorn Imre Pintér.

Rubrikerna i svensk media efter Viktor Orbáns seger i söndagens parlamentsval har varit nattsvarta: ”Valseger för den auktoritära populismen”, ”Orbán monterar ned Ungerns demokrati” och ”Orbán och högern har Ungern i ett järngrepp”. Imre Pintér, pastor i Budapest och vicepresident för landets pingstsamfund, delar inte de narrativen.

– De liberala medierna i väst ger inte en rättvis bild av Ungerns politik, säger han i en intervju till Världen idag och ger som exempel att media i Västeuropa hävdar att Viktor Orbán och hans parti Fidesz hatar migranter.

– Det är inte sant. Han vill bygga ett staket, men det betyder inte att han hatar migranterna. Han vill skydda Ungern och Europa, säger Imre Pintér.

Vill bevara äktenskapet som institution

En stor majoritet av de kristna i Ungern stöder omvalde premiärministern Viktor Orbán och nationalkonservativa Fidesz politik.

– En av anledningarna till att många röstade på Fidesz tror jag är att partiet vill bevara äktenskapet som något som är mellan man och kvinna, att det skyddar de ofödda och att det är emot dödshjälp. Det ungerska folket gläds över att de kristna värderingarna skyddas, konstaterar Imre Pintér till Världen Idag.

Om att partiet inte vill ha öppna gränser säger han så här:

– Har man inte en gränsbevakning så vet man inte vem som kommer in i landet. Även om de flesta immigranter har goda avsikter så finns det en del terrorister bland dem. Inträden i ett land bör ske på ett kontrollerat sätt.

Budapest-pastorn förklarar att en alltför stor invandring utgör ett hot mot landets säkerhet och dess värderingar.

– Vi kan se många exempel på att invandrare inte integreras i länderna som de kommer till. Om de ska bo här måste de respektera våra värderingar och vår kultur.

Världen Idag: Hur ser ni på det här ur ett bibliskt perspektiv?

– Enligt Bibeln så ska vi be för och välsigna våra ledare, därför gör vi det. Men vi skulle be även om det var en annan regering, säger Imre Pintér.

Men hur ser ni på bibelord om att ”älska främlingen”?

– Det är sant, vi ska behandla främlingen väl. Det försöker vi också göra.

Imre Pintér menar dock att detta inte per automatik innebär globalisering och ett politiskt system med öppna gränser.

– Nationerna skapades av Gud som något gott. Min uppfattning är att Gud inte vill slå ihop oss, utan gläder sig över att vi är olika. Vi behöver inte bryta ned dessa olikheter.

LÄS MER: Storseger för Fidesz i ungerska valet
LÄS MER: Orbán: ”Vår framtid avgörs i det här valet”

LÄS MER: Erik Almqvist: ”Ungerns sak är vår”

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons