Bjurholm2

T.v. Älvgårdens äldreboende i Bjurholm/Arkivbild

Inrikes

Patient låg död på äldreboende – chef uppges beordrat anhörig att ”städa ur” rummet med liket kvar

Publicerad 7/4/2019
Annons

Samhällsnytt har fått ta del av en skrivelse från huvudskyddsombud i facket Kommunal till cheferna i Bjurholms kommun. Brevet målar en bild av en kollapsande verksamhet som präglas av avsaknad av respekt för patienter och anhöriga, bristande kompetens och dödsfall orsakade av outbildad personal.

Brevet som kom in till Bjurholms kommun den 19 juni från personal i kommunens äldreboenden listar en lång rad brister. Bland annat hävdar personalen att de har fått ”ett kontaktförbud” gentemot sin omedelbara chef – och därmed måste gå en omväg genom en annan chef med sina klagomål.

Samma enhetschef anklagas för att ha beordrat en anhörig till en nyligen avliden patient att ”städa ur” boenderummet omedelbart – medan liket låg kvar:

”Personalen reagerade med bestörtning på detta oetiska handhavande av både anhörig och avlidne,” står det att läsa i brevet.

När Samhällsnytt kontaktar den aktuella enhetschefen på kommunen vägrar hon att kommentera händelsen alls och lägger på luren.

Vidare menar personal att det har skett ett dödsfall på ett av kommunens boenden på grund av outbildad och oerfaren personal – dödsfall som ”har sopats under mattan” av ledningen.

LÄS ÄVEN: Hemtjänsten missade död kvinna – flera anställda avstängda

En av förklaringarna till detta är att nyanlända utan tillräckliga språkkunskaper används i verksamheten som vikarier:

”Nysvenskar sätts in på rader och ska förväntas ta samma ansvar som en utbildad och erfaren undersköterska. Detta resulterar exempelvis att när larmcentralen ringer upp så vägrar de att prata med nysvenskarna för att larmcentralen förstår inte vad de säger. Det uppstår missförstånd mellan brukare och nysvenskar. Missar i medicinering.

Bristande omvårdnad där vårdtagare kan ligga i blöta blöjor och även ej ordentligt torkade eller ordentligt torkade i ansiktet efter matning. När vi kommer med dessa anmärkningar till cheferna blir vi kallade rasister. Detta drabbar i huvudsaken vårdtagarna. Ett resultat i detta är att det ställs högre krav på ordinarie personal som får ta mycket större ansvar och se till att nysvenskar sköter sina arbetsuppgifter.”

Problemet med bristande kompetens och språkkunskaper hos nyanlända i äldreomsorg har redan uppmärksammats just i Bjurholms kommun i oktober 2018. Då uppgav kommunens socialchef Karin Gothefors-Linder i en intervju till Sveriges radio bland annat följande:

– Vi måste ge dem bättre förutsättningar. Vi jobbar, och har jobbat med det, men vi förstår att det måste till ännu mer.

Trots detta har det tydligen inte skett någon förbättring. När Samhällsnytt ringer Karin Gothefors-Linder idag vill hon inte kommentera uppgifterna i brevet, utan förklarar att kommunen utreder de brister som nämns i brevet. Innan utredningen är klar vill hon inte uttala sig om det. Bland de omständigheter som utreds är även händelsen med enhetschefen som ska ha beordrat en anhörig att städa ur rummet medan liket låg kvar. Enligt Gothefors-Linder kommer utredningen att vara klar någon gång under nästa vecka.

LÄS ÄVEN: Avmagrad 81-åring får gammal mat och sover i avföring – vädjar efter hjälp

I brevet uppmärksammas även en sjuksköterskebrist i kommunen:

”Det händer att kommunen är utan sjuksköterska på natten. Detta innebär att man har beredskap i hemmet med sovande sjuksköterska. Sjukskötersketelefonen lämnas till undersköterska som får direktiv att endast kontakta den sovande sköterskan endast i akuta ärenden. Detta innebär att undersköterskan måste göra en klinisk bedömning över vad som är akut. Detta blir svårt när man har outbildad och oerfaren personal på plats.”

Totalt listas det 22 brister i brevet som kan laddas ner och läsas i sin helhet på följande länk: Skrivelse angående arbetsmiljöförhållanden inom äldreomsorgen219055(2)

Samhällsnytt har sökt den huvudskyddsombudsman från Kommunal som skrev under brevet. Vi avser att fortsätta bevaka utvecklingen i detta ärende.

Vet du mer om situationen i äldreomsorgen i Bjurholm? Kontakta vår reporter Egor Putilov på [email protected]

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons