En person med svåra magsmärtor och oregelbunden hjärtrytm som anlände med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tvingades vänta i nästan ett dygn på behandling. Kort därefter avled patienten.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) mottog förra månaden en anmälan i vilken vårdpersonal på Sahlgrenska kritiseras för att ha utsatt en patient för onödigt lidande och vad man menar är ett dödsfall som kunde ha undvikits. Det rapporterar GöteborgDirekt.

LÄS ÄVEN: Sjukhus skickade hem lung- och hjärtsjuk – återvände med ambulans

Händelsen inträffade i april förra året i samband med att en person anlände till akutmottagningen med magsmärtor och kräkningar. Det framgick även att patienten hade oregelbunden hjärtrytm men trots detta skulle personen i fråga tvingas vänta i hela tio timmar innan det blev tal om en läkarundersökning. Därefter dröjde det ytterligare två timmar för en smärtstillande behandling.

Avlider efter lång väntetid

När 14 timmar passerat i sjukhuslokalerna förflyttas patienten till en vårdavdelning med misstänkt gallblåseinflammation. Men väl där ska det dröja ytterligare tre timmar innan vårdpersonal tillhandahåller antibiotika för behandling. Under den tredje natten på sjukhuset avlider personen.

Enligt anmälan till IVO skulle patientens utfall ha varit annorlunda om vårdpersonalen satt in antibiotikabehandling tidigare.

LÄS ÄVEN: Sjukhus nonchalerade nyopererad kvinnas illamående – dog

authorimage