En patient i Småland med upplevd trötthet och ansträngande bröstsmärta sökte hjälp vid en vårdcentral. Men läkare såg inget avvikande. Bara timmar senare sökte patienten återigen vård och denna gången vid närakut. Läkare gjorde bedömningen att det handlade om en virusinfektion. Patienten skickades hem och dog.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk man som anlände med ambulans fick inte plats – skickades hem och dog av blodförgiftning

Det är i en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som det framkommer att en patient sökte hjälp för sina symptom vid en vårdcentral i Region Jönköping men aldrig fick någon akutremiss till sjukhus, rapporterar Smålands-Tidningen.

Skickades hem två gånger

Läkaren som tog emot patienten kunde inte se något avvikande vid undersökning och bedömde att det handlade om kärlkramp. Patienten ordinerades nitroglycerinspray och skickades hem.

Smärtorna som redan hade pågått i några dagar var till slut outhärdliga. Sju timmar efter besöket hos vårdcentralen tog sig patienten till en närakut i regionen för att få vård.

Läkarna undersökte om det kunde handla om en lungsjukdom. Men de prover som togs var normala och därför gjordes bedömningen att patienten troligen hade en virusinfektion. Personen skickade återigen hem.

Avled nästa dygn

Dagen därpå avled patienten av en akut hjärtinfarkt i sitt hem. Enligt Region Jönköping går det inte att avgöra om sjukdomsförloppet hade varit annorlunda om patienten anlänt till sjukhuset akut. Men de slår fast att hjärtinfarkten troligen hade upptäckts.

LÄS ÄVEN: 85-årig kvinna med smärtor nekades akutvård – skickades hem och dog

authorimage