På måndagskvällen fick flera patienter på akuten i Mölndal beskedet att de inte kunde få vård samma kväll och uppmanades att i stället komma tillbaka morgonen därpå, men även då blev de hemskickade.

Det var efter flera timmars väntan patienterna fick beskedet från en läkare som kom ut i väntrummet och berättade att hon var ensam läkare på akuten och inte skulle hinna hjälpa alla. Patienterna kunde komma tillbaka klockan 8 på tisdagsmorgonen och då skulle det finnas fler läkare på plats.

LÄS ÄVEN: Sökte akutvård men fick vänta ett dygn: ”En jävla skandal”

Vid 8.30 på tisdagsmorgonen blev dock det nya beskedet att de hade ”extremt långa väntetider” och att de inte heller denna dag hade tid att hjälpa alla. Endast en ortopedläkare var tillgänglig vid tillfället.

En av dem som väntade i flera timmar på måndagskvällen var 17-åriga Alice Nelson. Efter att ha ramlat i en stentrappa med en arm som kunde vara bruten satt hon i 13 timmar på akuten utan att få hjälp.

Patienternas fel

Många av patienterna som fått vända tycker synd om vårdpersonalen som ”får jobba arslet av sig”. Vissa vänder sig till privata alternativ.

Anna Nilsdotter, verksamhetschef för Sahlgrenska universitetssjukhus ortopedi, säger till Göteborgs-Posten att flera patienter söker sig till akuten även om de hade kunnat få vård på annat håll, exempelvis vårdcentralen. Att folk söker vård på fel ställe gör enligt henne så att det blir långa köer.

LÄS ÄVEN: Akutrummet obemannat när ambulans anlände under prio 1-larm