Patrik Sjöberg jagade medaljer på 80-talet – nu jagar han pedofiler
Patrik Sjöberg då och nu. Foto: SOK/Facebook

Under 80-talet jagade den svenske höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg medaljer under mästerskap världen över. Numera jagar han tillsammans med journalisten Sara Nilsson istället pedofiler och personer som via nätet söker sex med barn. I synnerhet oroar sig duon för hur unga pojkar drabbas.
– Situationen för pojkarna är beckmörk. Den är nattsvart, säger Sara Nilsson till Samnytt.


Det har snart gått elva år sedan Patrik Sjöberg gav ut boken ”Det du inte såg”. I den berättar han om hur hans styvpappa tillika tränare Viljo Nousiainen under flera års tid förgrep sig på honom sexuellt när han var barn.

Sedan boken gavs ut 2011 har Sjöberg flera gånger deltagit i den offentliga debatten om pedofiler. Han har i tv-debatter förespråkat offentliga register för dem som dömts för övergrepp mot barn och han har i skarpa ordalag kritiserats av Expressen för att ha hängt ut pedofiler på sin Facebooksida.

Dumpen.se

I maj förra året startar Patrik Sjöberg tillsammans med journalisten Sara Nilsson bloggen Dumpen.se. På den kan man läsa inlägg som handlar om sexuella övergrepp mot barn.

I augusti tar sajten en ny inriktning. Patrik Sjöberg, Sara Nilsson och ett antal till personer som arbetar med den börjar då söka upp vuxna personer på nätet som söker kontakt med barn för sex. De gör detta genom att utge sig för att vara barn under 15 år.

Efter att ha chattat ett tag försöker Patrik och Sara få till en träff med den vuxne personen. Konfrontationerna filmar de med sina mobilkameror, och resultatet publiceras på webbsidan.

50-tal vuxna

När Samnytt pratar med Sara Nilsson under tisdagen sitter hon i bilen tillsammans med Patrik Sjöberg. De har precis avslutat en långhelg i Stockholmsområdet där de konfronterat flera vuxna personer som sökt sex med barn på nätet.

En av dem är en man i Södertälje. En annan en forskare på KTH. Sedan augusti ifjol har duon på detta sätt hunnit konfrontera ett 50-tal vuxna personer.

Sara Nilsson är noga med definitionerna och påpekar att pedofili är en psykiatrisk diagnos. Hon vill därför inte påstå att alla de personer de möter är pedofiler.

– Vi vet inte om de är pedofiler. Vad vi vet är att de har sökt efter barn på nätet i sexuellt syfte, säger hon.

Patrik Sjöberg och Sara Nilsson konfronterar en pedofil. Foto: Facebook

”Situationen för pojkarna är beckmörk”

Medan Patrik fyller i i bakgrunden, svarar Sara på Samnytts frågor. Hon berättar att det 50-tal personer de konfronterat det gångna halvåret varit mellan 27 och 75 år gamla och att de flesta sökt efter unga flickor. Delvis beror det på att de flesta användarprofiler de använder sig av utger sig för att vara unga flickor.

Det som tycks oroa mest är trots det de pedofiler som är ute efter unga pojkar.

– Situationen för pojkarna är beckmörk. Den är nattsvart, säger Sara med eftertryck.

”Pedofilmamma”

Bland annat använder sig Dumpen av en ”fiskare”, som de kallar det, som utger sig för att vara en så kallad ”pedofilmamma” med två barn på fyra och sju år.

– De män som kontaktar en pedofilmamma och tydligt uttrycker vad de vill göra med en sjuåring och en fyraåring är något som sätter djupa spår i oss alla, säger Sara.

– Vi försöker i minsta möjliga mån använda oss av den metoden, för det sliter väldigt hårt på dem som fiskar. Det tar hårt mentalt på dem.

Tog sitt liv

Förra veckan blev det känt att en av de män Dumpen konfronterat och publicerat en video av på sin hemsida tagit sitt liv. Beskedet uppmärksammades i ett pressmeddelande på sajten:

”En av de som vi konfronterat har valt gå samma väg som många av våra maskrosor. Vi kan inget annat än beklaga att personen inte valt att ta det råd som vi gett om att söka hjälp. Videon är med hänsyn till anhöriga borttagen. Vi kan dock inte ta ansvar för vad enskilda individer väljer att göra när de blir ertappade i sina försök att skapa offer av barn”, skrev de.

Men det är inte något som avskräcker Sara och Patrik.

– Ska vi låta dem fortsätta att söka efter barn i sexuellt syfte och inte agera på grund av risken för att någon ska ta sitt liv? frågar sig Sara Nilsson i en intervju med tidningen Etc.

”Helt fel fokus”

Dumpen.se har uppmärksammats i media vid flera tillfällen senaste veckorna. Sara Nilsson är kritisk till flera av publiceringarna.

– Man har helt fel fokus. Man verkar inte riktigt tänka på att även om det inte är kriminellt att leta efter barn som inte är barn, så hade det lika gärna kunnat vara ett vanligt barn. Där tappar man många gånger fokus och fokuserar istället på hur de personer vi möter upp mår, säger hon.

– Berätta gärna varför vi gör det här. Det är så himla viktigt att det når fram. Det är katastrof för barnen. Vi har fullt med stödfunktioner och stödgrupper för utsatta. Vi arbetar för barns rätt att slippa bli utsatta för övergrepp.

– Vi är inte aggressiva pedofiljägare. Vi är barnrättsaktivister. Vi åker helt enkelt runt och förklarar för de här personerna som söker barn för sexuellt syfte att sluta med det och söka hjälp. Vi säger till dem att backa från barnen, säger Sara Nilsson.

LÄS ÄVEN: EU-toppen Fredrick Federley levde med barnvåldtäktsman

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!