I ett nytt uttalande från påve Franciskus behandlas Sverige som ett föredömligt exempel. Han anser att landet tagit emot många migranter men nu stoppat mottagandet för att kunna fokusera på att integrera de som redan kommit. Samtidigt visar siffror från Migrationsverket att förra årets mottagande var det tredje högsta någonsin.

Under förra året ägnade påve Franciskus flera offentliga uttalanden åt att propagera för att välkomna ännu fler migranter till Europa. Vid ett tillfälle uppmanade påven européer att känna sig som migranter.

– Känn er som utsatta migranter, migranter till Herren som knackar på hans dörr med bönen, precis som migranter knackar på dörren till deras mottagande land”, förklarade han.

LÄS ÄVEN: Påven i brandtal om invandringen: ”Känn er som migranter”

Den katolska kyrkans överhuvud hävdade vid ett annat tillfälle att alla länder har ett ”moraliskt ansvar” att ta emot migranter. Han hänvisade till Argentina, där han själv vuxit upp, som ett framgångsrikt exempel eftersom landet lyckades integrera en grupp polska flyktingar efter andra världskriget.

Nu ett antal veckor in på det nya året vänder påven riktning och säger att länder som inte kan assimilera migranter ska upphöra sitt mottagande till dess man kan ordna det bättre för migranterna, rapporterar italienska Toscana Oggi.

”Sverige har stoppat invandringen”
I uttalandet väljer påven att exemplifiera med Stefan Löfvens vänsterliberala styre som ett föredömligt exempel. Enligt påven har Sverige tagit emot ett stort antal migranter de senaste åren men under förra året beslutat att stoppa mottagandet.

Det är samtidigt som statistik visar att Migrationsverket under 2018 beviljade 132 696 uppehållstillstånd, vilket blev det tredje högsta mottagandet någonsin. Bara de två föregående åren 2017 och 2016 var mottagandet högre.

”Integrerade alla från Latinamerika”
Påven tillade även att Sverige är ett framgångsrikt land när det gäller mottagande.

–  Jag minns hur Sverige tog emot stora mängder migranter som flydde diktaturer i Latinamerika under 70-talet, alla dessa människor blev integrerade, förklarar påven.

LÄS ÄVEN: Påven i nytt brandtal om migranter: ”Moraliskt ansvar att ta emot”