På torsdagen brandtalade påve Franciskus på nytt om att alla har ett ”moraliskt ansvar” att ta emot migranter. 

Tidigare i höst uttryckte påven sin syn på migranter och gav egna exempel från Argentina, där han själv växte upp efter andra världskriget. Franciskus beskrev hur polska migranter välkomnades till Argentina och hur väl det fungerande.

Nu skyndar påven återigen till försvar av världens migranter. I samband med 70-årsjubileumet av FN:s antagande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna mottog påven flera ambassadörer i Vatikanen och brandtalade för mottagande av migranter.

LÄS MER: Påven i brandtal om invandringen: ”Känn er som migranter”

Påven förklarade att varje land och varje människa har ett ansvar för att åtaganden vad gäller de mänskliga rättigheterna efterlevs, rapporterar italienska Ansa.

– Ingen lösning på den globala frågan om migranter får ignorera vårt moraliska ansvar för det gemensamma bästa, att välkomna, skydda, främja och integrera dem som knackar på våra dörrar för att hitta en trygg framtid, sa påven.

Sexövergrepp
I bakgrunden av Franciskus kampanjande för mottagande av migranter, stormar det bland hans nära rådgivare. Den gångna veckan har tre kardinaler fått lämna påvens viktigaste rådgivningsorgan, Kardinalsrådet.

Två av de som får gå har stått under åtal efter avslöjanden om sexövergrepp. På tisdagen dömdes en av dem, kardinalen George Pell från Australien, för pedofilibrott, rapporterar CNN.