I samband med att det i veckan uppmärksammas att det är 83 år sedan andra världskrigets slut, säger påve Franciskus med hänvisning till Ukraina att världen just nu befinner sig i det tredje världskriget.

Det var under veckans audiens på onsdagsmorgonen som påven bad för Ukraina och mindes 83-årsdagen av andra världskrigets utbrott.

LÄS ÄVEN: Påven välkomnar illegala invandrare: ”Europa skapades av migranter”

Till de polsktalande troende som samlats noterade han att ”i morgon kommer ni att minnas årsdagen av andra världskrigets utbrott, som så plågsamt präglade den polska nationen”.

”Må minnet av tidigare erfarenheter uppmana er att odla fred i er själva, i era familjer, i det sociala och internationella livet”, sade påven.

Bad för Ukrainas folk

Påve Franciskus riktade också sin uppmärksamhet mot det pågående kriget i Ukraina och menade att vi i dag lever genom ett ”tredje världskrig” – ett som utkämpas styckevis.

Han tog tillfället i akt att be för det ukrainska folket och vädjade till jungfru Maria att stödja dem i deras ”dagliga val av godhet, rättvisa och solidaritet med de behövande, vilket skapar hopp, glädje och inre frihet i era hjärtan”.

LÄS ÄVEN: Påven lovar öppna kritiserade Pius XII:s arkiv

Andra världskriget började den 1 september 1939 och varade till den 2 september 1945.