rostiga-rulltrappor
Inrikes

Pendeltågsstationer i Stockholm stängs på obestämd tid – rulltrappor ”helt rostiga” efter ett år i drift

Publicerad 7/13/2018
Annons

Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm city stängdes under fredagen av. Detta efter att byggfusk och/eller hantverksmässig oskicklighet med rulltrapporna upptäckts. Tidigare i veckan skadades flera personer när en av rulltrapporna började rusa okontrollerat åt fel håll. Inspektioner som vidtagits efter incidenten har påvisat långt gånget slitage och rostangrepp trots att trapporna bara är ett år gamla.

Kontrollerna avslöjade en lång rad konstruktions- och materialfel som kan härledas till fusk och/eller inkompetens vid installationen eller tillverkningen av rulltrapporna. På SL hölls under natten ett krismöte där beslut togs om att helt stänga de två nya pendeltågsstationerna.

Stationerna kan av utrymnings- och säkerhetsskäl inte vara i drift om inte rulltrapporna fungerar. Ingen kan i nuläget svara på hur länge avstängningen kommer att vara men SL hoppas på att tiden kan räknas i ett fåtal dagar. Sammantaget finns dock ett 70-tal rulltrappor på de två stationerna och om problem konstateras på samtliga kan arbetet med att åtgärda felen dra ut på tiden väsentligt längre.

Det för rulltrapporna ansvariga företaget Otis kommer nu att demontera flera av rulltrappornas motorer och ta med delar till sin fabrik för materialanalys. Företaget har inte gett någon förklaring till hur dessa fel har kunnat uppstå.

Redan några dagar efter att de två stationerna öppnade i juli förra året, som en del av den nybyggda Citybanan, upptäcktes fel på hissarna vid Odenplan som samma företag ansvarar för. Nu har fel alltså uppstått även på rulltrapporna

SL uppmanar sina resenärer att tills vidare stiga av vid Södra station och byta till tunnelbana genom att gå till Medborgarplatsen eller Mariatorget, alternativt byta till tunnelbana vid Solna. Bussar kommer också att sättas in för att kompensera för de två avstängda stationerna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons