Inrikes

Pensionärernas nya smäll: Dyrare äldreomsorg i Stockholm

Publicerad 11/26/2018
Annons

I Stockholm stad har Alliansen och Miljöpartiet lagt fram sin budget som innebär höjda avgifter för pensionärer som behöver hemtjänst och äldreomsorg. Samtidigt kritiserar Socialdemokraterna den blågröna majoriteten och menar att den sänkta pensionärsskatten nu äts upp av höjda avgifter för hemtjänst i Stockholm.

Tidigare i november presenterade majoritetsstyret Alliansen och Miljöpartiet i Stockholm stad sin gemensamma budget med satsningar inom bland annat näringsliv, skola och miljö. Stadens pensionärer får en blandad satsning i den nya budgeten, samtidigt som staden satsar i kompetenslyft i språk hos personal och ett matlyft beslutas det även om en avgiftshöjning för hemtjänst och äldreomsorg.

– Det har inte varit några lätta avvägningar, men gör man inte det riskerar man att äldreomsorgens finansiering urholkas, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD), till Mitti.

Stadens höjda avgifter för äldreomsorg berör den hemtjänst som pensionärer kan få i det egna hemmet, inom dagverksamhet eller i ett särskilt boende. I dagsläget har staten bestämt att den maxavgift som kommunen får ta ut av pensionären är 1 820 kr i Stockholm stad. Den blågröna majoritetens budget redovisar nu en höjning av denna kostnad med 269 kr i månaden, vilket innebär att de som betalar den högsta avgiften också ska betala 3228 kr mer om året.

Enligt den blågröna majoriteten behövs höjningen för att äldreomsorgens finansiering annars urholkas.

– Det här borde ha gjorts tidigare för äldreomsorgen är underfinansierad och avgiftshöjningen drabbar långt ifrån alla pensionärer, säger Slottner (KD).

Höjningen möter kritik
En som drabbas av höjningen är 84-årige Rolf Landkvist som tillsammans med sin fru använder hemtjänst för städning, till lokaltidningen Mitti säger han att äldre som har det dåligt ställt borde få allt gratis, ”de har ju jobbat hela livet”, menar han.

Även oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) i huvudstaden kritiserar förändringen. Hon menar att den sänkta pensionärsskatten på 211 kronor för pensionärer som får 22 000 kronor per månad nu elimineras av höjda avgifter för hemtjänst i staden och kallar det för ”extrem avgiftshöjning”.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
954”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons