Enligt uppgifter från Digital Trends har amerikanska Pentagon utvecklat en metod för att identifiera och spåra personer genom deras hjärtslag. Hjärtslag är lika unika och distinktiva som fingeravtryck men skiljer sig från dessa genom att de sägs även kunna läsas av från håll.

Enligt en rapport från MIT Technology Review har tekniken utvecklats för att identifiera stridande i krigszoner genom att lyssna på deras hjärtsignaler med infraröd laser. Till skillnad från ansiktsigenkänning går det inte att dölja hjärtsignalen så lätt.

Laser fungerar genom kläder på upp till 200 meter. I framtiden väntas avståndet dessutom kunna utökas.

– Jag vill inte påstå att du kan göra det från rymden, säger Steward Remaly vid Pentagons tekniska enhet för att bekämpa terrorism, men längre avstånd borde vara möjliga.

Infraröd laser mäter rörelse
Den infraröda laser-prototypen kallas Jetson och använder en teknik kallas laservibrometri. Den mäter vibrationer från en yta genom att titta på Doppler-effekten av reflekterade laserstrålar och detekterar hjärtslag genom den rörelse de skapar. Detta gör att man kan avläsa hjärtslag genom tunnare material som skjortor men inte jackor.

Forskarna som jobbar med projektet säger att hjärtsignaturer är mer tillförlitliga än ansiktsigenkänning, som de menar brottas med problem att känna igen kvinnliga ansikten samt färgade människor.

Kan ha andra användningsområden
Remaly säger att hjärtigenkänning har en 95-procentig exakthet, som är en imponerande hög siffra enligt dem.

En begränsning med teknologin är att den behöver en databas av hjärtsignaturer för att matcha detekterade hjärtsignaler till individer. Pentagon samlar redan in biometrisk data i områden som Irak och Afghanistan så nu kanske de börjar samla in hjärtsignaturer också.

Utvecklarna av teknologin säger att den även har andra användningsområden, som att hjälpa hjärtdoktorer att detektera hjärtproblem på håll, men det är också en påminnelse om hur tilltagande svårt det är att undvika övervakning i dagens moderna samhälle.