Miljöpartiets språkrör Per Bolund tycker att kärnkraften i Sverige kan ersättas med batterier. Det säger han till statstelevisionen.

Det är i söndagens ”Utfrågningen” i Sveriges television som Bolund kommer med det radikala klimatförslaget. En satsning på batterier för lagring av elektricitet från vindkraftverk, som sedan används när det inte blåser.

– Då kan man använda den förnybara energin och lagra den, säger han.

Vill stänga alla reaktorer

Sedan Stefan Löfven tillträdde med sin rödgröna regering 2014 har fyra av Sveriges då tio kvarvarande kärnreaktorer avvecklats. Avvecklingen, som inte minst Miljöpartiet drivit på, har lett till kraftigt ökande elpriser i Sverige.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

Men Bolund ångrar inte att de fyra kärnreaktorerna stängts, och vill att resterande sex stängs senast 2040. Miljöpartiets mål är ett ”hundra procent förnybart elsystem”. I det finns ingen plats för kärnkraft.

– Vi är ett parti som inte tror att kärnkraften är en hållbar energikälla, säger språkröret.

Tipset: Spara på elen

Den som skräms av de höga elpriserna uppmanar Bolund att spara på elen i vinter. Han säger att energieffektivisering är viktigt, exempelvis genom att tilläggsisolera huset.

– Det första jag gjorde när jag flyttade till mitt hus var att åka ut och köpa några rullar isolering och rulla ut på vinden. Det är nog den bästa investering jag har gjort, säger han.

LÄS ÄVEN: BILDERNA AVSLÖJAR: Här GÖMMER Per Bolund (MP) bensinbilen