I norra Sverige saknas hundratals tandläkare och tandhygienister. Samtidigt förlorar Folktandvården personal. I Norrbotten och Västerbotten väntar 100 000 personer på en tid, som kan ta upp till fem år att få.

Ulrika Steigert i Lycksele tillhörande Västerbottens län är en av de drabbade. Hon har diagnosen EDS vilket orsakas av bindvävsförändringar som leder till överrörlighet, sköra kärlväggar och påverkar för somliga tänder och tandkött. Hon vaknar ofta mitt i natten och tar smärtstillande, som hjälper föga.

LÄS ÄVEN: Sju års väntetid för en tandundersökning hos Folktandvården

På grund av sin situation vill hon undersökas av tandläkare minst en gång om året för att förebygga ännu värre problem. Men när hon försökte boka en tid på Folktandvården fick hon ett oväntat svar.

– Tandvård för barn och akuta fall skulle gå att lösa, men de som bara vill ha en grundläggande undersökning måste vänta i mellan fyra och fem år. Jag trodde inte det var sant, säger hon till DN.

140 000 i kö

Siffror från de fyra nordligaste regionerna – Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen – visar att fler än 100 000 vuxna, omkring var fjärde person, väntar på en undersökning hos Folktandvården i Norrbotten och Västerbotten. Tas även Västernorrland och Jämtland Härjedalen med rör det sig om närmare 140 000 personer.

– Vi är i ett väldigt ansträngt läge och måste prioritera akuttandvård och barntandvård. Många vuxna kan inte komma till oss just nu, säger tandvårdschefen Anna-Maria Stenlund-Berggren i Region Västerbotten.

Personalflykt

Situationen beror framför allt på att det är svårt att behålla och anställa personal. 110 tandläkare och 70 tandhygienister saknas i de fyra nordligaste regionerna.

Enligt Maria Pettersson, tandvårdschef i Region Norrbotten, har man tappat 45 procent av tandläkarna under de senaste tio åren.

LÄS ÄVEN: Sex års väntetid för tid hos Folktandvården

Även trycket på de få privata tandkliniker som finns har ökat markant. I Lycksele finns bara en och där är väntetiden ett halvår för nya patienter.

– Vi har patienter som gråter i receptionsluckan för att de är i så stort behov av hjälp. Det har vi aldrig haft tidigare, säger Staffan Söderström, verksamhetschef på privata Lycksele tandklinik.

Återgång till gammal åldersgräns

Anna-Maria Stenlund-Berggren vid Region Västerbotten pekar ut det politiska beslutet för tre år sedan om att höja åldersgränsen för gratis tandvård från 19 till 23 år som en starkt bidragande orsak.

Tandvårdscheferna efterfrågar nu en återgång till 19-årsgränsen och ändringar i tandvårdsstödet där tandvården baseras på riskbedömning och behov och inte hur ofta man som individ vill komma.

Gratis tandvård

2019 avslöjade Samnytt i ett reportage hur man kan få gratis tandvård, detta efter riksdagens beslut 2013 om att ge näst intill fri tandvård till illegala invandrare.

LÄS ÄVEN: Så här kan man laga tänder gratis – vår reporter provar tandvård för illegala