En kvinnlig personlig assistent i Västergötland beslutade sig för att tillbringa arbetspasset hemma och tog därför bilen hem med vårdtagaren. Men den svårt sjuka klienten tvingades sitta kvar ensam och inlåst i bilen under fem timmar.

Det var vid månadsskiftet juni-juli som en förbipasserande person i Falköpings kommun upptäckte att en kvinna satt inlåst i en parkerad bil och slog larm om att något inte stod rätt till, rapporterar Expressen.

LÄS ÄVEN: Vårdtagare övergavs när hemtjänstpersonal smet från jobbet för att festa

Vittnen uppger att de såg hur den personliga assistenten lämnade bilen och sedan återvände till bilen för något kortare besök. Sammanlagt har vårdtagaren suttit i bilen i närmare fem timmar.

Av den anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som gjorts av händelsen framgår det att assistenten hade parkerat utanför sin egen bostad. Susanne Bergström är vd för vårdbolaget Val av omsorg AB och hon berättar att de har tagit del av dokumentation som tydligt visar händelseförloppet. När de sedan presenterade bevismaterialet för assistenten valde personen att erkänna.

– Hur människor tänker kan vi nog aldrig riktigt förstå, säger Susanne Bergström.

”Är det i allmänhetens intresse?”
Däremot blir Bergström besvärad när Expressens reporter ställer frågor om händelsen.

– Vi har gjort allt rätt. Det har gått rätt till. Att det ska ältas offentligt. Är det i allmänhetens intresse?

Vad den personliga assistenten sysselsatte sig med i lägenheten under fem timmar vill inte Bergström uttala sig om ”för det är sekretessuppgifter”.

LÄS ÄVEN: Asylsökaren Nawras förnedrade kvinnor på äldreboende – filmade allt