2019 lanserade bolaget Vakta sin först tjänst, en plattform för upphandling av väktartjänster mellan grannar. Tjänsten lyfte dock aldrig och nu tar man i stället vara på kundernas efterfrågan på ett personligt trygghetslarm i den nya appen Vakta Companion.

– Allt fler svenskar upplever en ökad otrygghet i samhället, vilket påverkar oss alla negativt. Med Companion vill vi demokratisera säkerhets- och trygghetsområdet genom att göra en professionell trygghetstjänst tillgänglig för många fler, säger Erik Forsberg, Companions grundare och VD.

För 139 kronor per månad ingår två utryckningar per år. Fler än så kostar 300 kronor per tillfälle.

– Det är ett trygghetslarm i mobilen. Om man känner sig hotad så aktiverar man tjänsten genom att hålla nere en knapp i appen. Släpper man fingret går larmet och en väktare skickas ut. Man kan givetvis avstyra med en kod om hela skett av misstag, säger Forsberg till Dagens Industri.

Vid en knapptryckning tillkallas en av tusentals behöriga väktare från ett antal olika larmbolag som finns i närheten.

200 personer i norra Stockholm provar redan appen. Ambitionen är att hela Stockholm ska kunna ansluta sig i juni för att sedan expandera vidare i Göteborg, Uppsala och flera andra större städer under året.