Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren döms idag för sexuellt ofredande mot SD-kollegan Sara-Lena Bjälkö. Enligt domen mot Lundgren drog han ned Bjälkö i sitt knä och tafsade på henne ”under hennes tröja och BH” vid en SD-konferens i Nacka 2018.

Det är den 17 mars 2018 som Sverigedemokraterna har en partikonferens i Nacka. I samband med konferensen samlas ett antal partiföreträdare på ett hotellrum för att festa. Bland dem de båda EU-parlamentarikerna Peter Lundgren och Kristina Winberg, samt dåvarande riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö.

Enligt Winberg blir hon vittne till hur Bjälkö utsätts för ett sexuellt ofredande av Lundgren under kvällen på hotellrummet. Två dagar senare pratar hon på telefon med Bjälkö om vad som hänt under festnatten – ett samtal som hon spelar in.

Winberg polisanmäler

Men det är inte förrän under EU-valrörelsen våren 2019 som händelsen på hotellrummet ett drygt år tidigare blir känd för allmänheten. Winberg kontaktar då Expressen och berättar för dem om sexofredandet. Hon gör därefter även en polisanmälan mot Peter Lundgren. Lundgren gör samtidigt en motanmälan mot Winberg där han anklagar henne för förtal.

LÄS MER: Inget åtal mot SD:s tidigare EU-ledamot Kristina Winberg för förtal – kollegan Peter Lundgren fortsatt misstänkt för brott

I november 2019 väcks åtal mot den sverigedemokratiske EU-parlamentarikern.

”Peter Lundgren har ofredat Sara-Lena Bjälkö, på ett sätt som kunde förväntas kränka Sara-Lena Bjälkös sexuella integritet, genom att dra ner henne i sitt knä, föra in sina händer under hennes tröja och BH samt lägga sina händer på hennes bröst allt medan han klämde fast henne med sina ben samt yttrade ge mig en puss”, lyder åklagarens yrkande.

Hämnd för EU-valsedel?

Enligt Lundgrens advokat polisanmäler Winberg sin partikollega som ett led i ett rävspel där hon hoppas få honom petad från EU-valsedeln. På så sätt ska hon säkra sin egen plats i EU-parlamentet under ytterligare en mandatpariod.

Kristina Winberg var nämligen partiets förstanamn i EU-valet 2014, men har inför valet 2019 plötsligt flyttats ned till plats fyra på listan. Det innebär att det finns en överhängande risk för att hon kommer åka ur EU-parlamentet eftersom SD bara har två EU-parlamentariker, och det är oklart om partiet kommer lyckas ta ytterligare ett eller två mandat i valet.

Det är ett resonemang som Jönköpings tingsrätt delvis instämmer i.

”Vid värderingen av Kristina Winbergs uppgifter finner tingsrätten inte möjligt att bortse från invändningar som har framförts från försvaret sida om att Kristina Winberg kan ha ansett sig ha personliga fördelar att vinna på om det framkom nedsättande uppgifter om Peter Lundgren inför valet 2019”, skriver tingsrätten i sin dom.

Frias av tingsrätten

Tingsrätten har vid rättegången inte tillgång till Winbergs inspelade telefonsamtal eftersom Expressen inte velat överlämna den oredigerade samtalsfilen till åklagaren. Det enda domstolen har tillgång till är vissa utvalda delar med röstförvrängning som publicerats av kvällstidningen. Det är utifrån de ljudfilerna omöjligt att avgöra om det är Sara-Lena Bjälkö eller någon annan som Winberg samtalar med.

Bjälkö själv medverkar inte i utredningen, något som inte krävs att ett utpekat brottsoffer gör när det gäller brott som faller under allmänt åtal. Men det gör att åtalet i övrigt nästan enbart bygger på anklagelser från Winberg – en rivaliserande politiker som har mycket att vinna på att Lundberg fälls. Därför väljer tingsrätten att frikänna Peter Lundgren från anklagelserna.

”Med de höga beviskrav som gäller i brottmål är vid sådant förhållande åtalet inte styrkt, antingen prövningen inriktar sig på sexuellt ofredande eller ofredande. Åtalet ska därför i sin helhet lämnas utan bifall”, skriver domstolen i domen.

Fälls av hovrätten

Men åklagaren överklagar domen till Göta hovrätt. Under förhandlingen i hovrätten presenteras ny bevisning, inte minst inspelningar av telefonsamtalet mellan Kristina Winberg och Sara-Lena Bjälkö utan röstförvrängning.

”Hovrätten bedömer att det är osannolikt att det skulle vara någon annan än Sara-Lena Bjälkö som hörs tala med Kristina Winberg på inspelningarna”, konstaterar domstolen i sin dom.

Hovrätten hänvisar även till uttalanden i media som Lundberg gjort där han delvis erkänner det han anklagas för, samt en video som Sverigedemokraterna publicerar 2019 där Sara-Lena Bjälkö och Peter Lundgren pratar med varandra om hotellkvällen.

– Jag har inte haft någon tanke på att göra någon polisanmälan. Jag anser att detta är utagerat. Det är inte någon polisiär sak, anser jag, säger Bjälkö i videon.

”Även om avsikten med inspelningen var att dämpa den negativa publicitet som förekom vid tillfället ger den ett klart stöd för att det hänt något som ligger i linje med det som åklagaren påstår i målet”, konstaterar Göta hovrätt.

Göta hovrätt dömer därför den sverigedemokratiske EU-parlamentarikern för sexuellt ofredande till 60 dagsböter à 1000 kronor. Han ska dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden.