Den man som vid 18-tiden på onsdagskvällen i ett terrordåd med pilbåge sköt ihjäl fem personer – fyra kvinnor och en man – i Kongsberg utanför Oslo i Norge har identifierats som 37-årige danske medborgaren och muslimske konvertiten Espen Andersen Bråthen.

Espen hade innan dådet publicerat en video på YouTube i både norsk och engelsk version där han klargör att han är muslim och varnar allmänheten om att ”tiden för uppgörelse är inne”. Han har sedan 2017 funnits på polisen radar för aktiviteter kopplade till muslimsk terrorism.

LÄS MER: Konverterade till islam – mördade fem i pilbågsattack

Utreds som muslimskt terrordåd

Norska säkerhetspolisen PST bekräftar att man utreder händelsen som ett muslimskt terrordåd. Man uppger samtidigt att det inträffade inte i nuläget ger anledning att höja terrorhotnivån från nuvarande ”måttlig”.

Espen är dansk medborgare men har varit bosatt i Norge en längre tid. Han uppges vara psykiskt labil och ha varit tvångsomhändertagen vid flera tillfällen. Han har belagts med kontaktförbud gentemot sina föräldrar sedan han beväpnad med ett skjutvapen hotat att döda sin far. Han är också tidigare dömd för bland annat stölder och narkotikabrott.

Pilbåge är ett ovanligt vapen i brottssammanhang men muslimska terrorgrupper har uppmanat till användning av sådana eftersom de inte är belagda med vapenlicens och enklare kan inskaffas än skjutvapen.

LÄS MER: Polisen: ”Radikaliserad konvertit till islam” bakom attentat i Norge