Pirater kidnappade på lördagen nio besättningsmedlemmar på ett norskägt skepp utanför västafrikanska Benin. Företaget, J.J. Ugland, vill inte ge norsk statsmedia någon ytterligare kommentar för ”besättningens skull”.

De nio besättningsmedlemmarna som har kidnappats är samtliga filippinska medborgare, rapporterar det norska statsmediet NRK. För närvarande vet man inte särskilt mycket om piraterna.

Morten Bøås, forskare vid Norska Utrikespolitiska Institutet, säger till NRK att eftersom dessa kriminella grupper i Afrika sällan har siktet inställt på filippinska medborgare tyder det mesta på att motivet är ekonomiskt och inte politiskt.

Bøås hypotes är att piraterna förmodligen inte hittade något av värde på skeppet och därför i stället kidnappade besättningsmedlemmar för att kunna pressa företaget på pengar.

Gisslan uppges ha tagits i land och en möjlighet finns att de har transporterats till ett av Benins grannländer Niger eller Nigeria. Om det stämmer förväntas processen för att befria gisslan bli svårare och ta längre tid.

Guineabukten, som ligger på Afrikas västkust, är idag den farligaste platsen att vistas på om man vill undvika pirater. Tidigare höll somaliska sjöpirater i stafettpinnen och under deras mest intensiva period 2010-2011 kostade piratattackerna sjöfarten ungefär 7 miljarder amerikanska dollar.

BBC uppger att 62 personer kidnappats på havet hittills i år.