Pizzabagaren Beshar Toma, som bakade de tjugo kebabpizzor som igår levererades till två gisslantagare på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna har fortfarande inte fått betalt. Det berättar han för Samnytt.
– De bara tog dem och sade ingenting, säger den snopne pizzabagaren.

Det var under gårdagen som 47-årige pizzabagaren Beshar Toma i Eskilstuna hamnade i händelsernas centrum. Det var nämligen han som fick i uppdrag att baka de tjugo kebabpizzor som de två dömda mördarna Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi, som tagit gisslan på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna, krävde i utbyte mot att släppa en ur gisslan.

Att gisslantagarna krävde kebabpizzor ledde till många skämt i sociala medier och gjorde dramat internationellt uppmärksammat. Många var det dessutom som gjorde sig lustiga över att Beshar Toma berättade för Sveriges Television att han aldrig fick betalt för pizzorna.

– De sade inte mycket när de beställde. Och jag fick inte betalt. De kom bara och hämtade pizzorna och åkte igen, sade han till SVT igår.

Men de flesta hade nog räknat med att skulden skulle regleras så snart gisslandramat var över. I synnerhet sedan media uppmärksammat betalningsmissen.

Fortfarande inte fått betalt

Men när Samnytt ringer upp den 47-årige pizzabagaren under torsdagsförmiddagen berättar han att han fortfarande inte fått betalt.

– De bara tog dem och sade ingenting. De var lite stressade. De tog dem och gick, berättar han.

Men ringde de inte och hörde av sig efteråt?

– Nej, ingenting.

Enligt Beshar Toma var det fyra poliser som kom och hämtade pizzorna, åtföljda av några journalister och pressfotografer som fotograferade när han bakade pizzorna.

– En kebabpizza kostar 85, det var 20 stycken, det blir 1 700 kronor, säger Beshar Toma om den obetalda skulden.

Lovar att betala

Samnytt har pratat med Kriminalvården om de beställda kebabpizzorna. Enligt myndighetens presstalesman Torkel Omnell kom den personal som åkte till pizzerian och hämtade pizzorna från dem.

– Det var Kriminalvården som hämtade pizzorna, det finns bilder på det, så det måste jag ju bekräfta, säger han.

Däremot är det till en början oklart om det var Kriminalvården, polisen eller någon annan som ringde till Beshar Toma och beställde kebabpizzor för 1 700, som aldrig betalades.

– Det som har diskuterats är säkerhet, de här kriminalvårdarna, att vi tagit hand om dem och hela gisslansituationen. Det här var helt nya uppgifter för mig, säger Torkel Omnell.

Efter lite efterforskningar står det emellertid klart att det var Kriminalvården som gjorde beställningen, och Hällbyanstaltens chef Peter Kjellin lovar Samnytt att pizzaskulden kommer betalas under dagen.