I samband med att Sverige, liksom Finland, meddelade att man säger ja till att ansöka om Nato-medlemskap, gjorde den turkiske presidenten klart att han avser lägga in sitt veto. Erdogan menar att Sverige är ”ett vandrarhem” för terrorister och för att släppa igenom ansökan kräver han att 33 personer utlämnas till Turkiet.

Erdogan menar att svenska och finländska diplomater inte behöver bemöda sig med att åka till Turkiet för att försöka övertala honom. Utöver en allmänt slapp inställning till terrorister uppgav han att Sverige har terrorister i sitt parlament.

LÄS ÄVEN: Turkiet STOPPAR Sveriges Nato-inträde

– Inget av dessa länder har en tydlig, öppen inställning till terroristorganisationer, sa Erdogan som också frågade hur man kan lita på dem.

För ett ja kräver Turkiet att Sverige och Finland utlämnar 33 personer med kopplingar till de kurdiska partierna PKK och HDP eller islamiska Gülenrörelsen. Dessa har fått politisk asyl i de nordiska länderna och Gülenrörelsen anklagas av regimen i Ankara för att ha orkestrerat kuppförsöket 2016.

De kurdiska partierna och Gülenrörelsen är klassade som terroristorganisationer i Turkiet. PKK klassas som en terrorgrupp även av Sverige och EU, men inte övriga.

Ytterligare något Erdogan är missnöjd med är att Sverige och Finland har vapenembargon mot Turkiet.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna och regeringen säger JA till Nato

Efter mötet hävdade den turkiska delegationen att utrikesminister Ann Linde (S) uppträtt provokativt, vilket Linde påstod berodde på att saker hon sagt vid en träff med svenska journalister hade översatts fel i turkiska medier.

Kärnvapen på svensk mark

Vid ett medlemskap blir Sverige en del av försvarsalliansens kärnvapendoktrin och förväntas delta i planeringen om och hur massförstörelsevapen ska användas vid en konflikt. Huruvida Sverige kan komma att ingå i gruppen NPG (Nuclear Planning Group) är ännu inte känt.

Från Kaliningrad kan ryska kärnvapenbärande medeldistansrobotar nå Sverige. Blir Sverige Natomedlemmar utgör vi ett hot mot Ryssland, menar Rolf Ekéus, före detta chef för FN:s vapeninspektörer.

– Om Sverige sitter med som planerare i angreppen är det nog rätt svårt att förmå Ryssland att avstå att använda kärnvapen om det blir en konflikt, säger Rolf Ekéus.

LÄS ÄVEN: Nato inte självklart för den som upplevt dess bombningar

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan i nuläget inte ge besked om Sverige vid ett medlemskap ska ingå eller stå utanför gruppen.