32-åriga Asia Malikah Aljanabi döms av Göteborgs tingsrätt för grovt tjänstefel och penningtvättsbrott till ett års fängelse. Detta efter att som häktesvakt ha hjälpt gängledaren Salam ”El Patron” Shebani och ytterligare en grovt gängkriminell som satt häktade med restriktioner att smuggla ut meddelanden till kumpaner och tvätta deras brottspengar.

Enligt utredningen flyttade Asia till Göteborg och sökte jobb på häktet med syfte att därifrån fungera som häktade gängmedlemmars kontakt med omvärlden. Upplägget avslöjades dock och nu väntar fängelse för Asia. Påföljden blir dock mild – från domen på 1 års fängelse får hon räkna av en tredjedel och de två månader som hon suttit häktad.

Asia hann smuggla ut flera brev från häktet innan hennes verksamhet uppdagades. De innehöll bland annat instruktioner till personer som skulle höras i kommande rättegångar om vad de skulle säga för att de åtalade skulle få så låga straff som möjligt eller helt frikännas.

Asia hjälpte också till med att flytta de häktades brottspengar mellan olika konton. Hon ska själv ha erhållit 73 000 kronor för sina tjänster.

Relation till gängledarens bror

Att Asia involverades på det här sättet berodde på att hon hade en relation till den vid tillfället för flera fall av anstiftan till mord häktade gängledaren Salam ”El Patron” Shebanis bror. Påföljden antogs kunna bli livstids fängelse och Salams avsikt med att rekrytera Asia var att försöka påverka rättegången.

Under samma period satt en annan kriminell gängprofil, Christoffer Figoni, häktad för människorov och förberedelse till mord. Även han fick hjälp av Asia att kommunicera med omvärlden i strid med de restriktioner han var belagd med. Även här var syftet att påverka rättegången genom att instruera vittnen om vad de skulle säga.

Asias olagliga mellanhandsverksamhet startade redan ett par veckor efter att hon anställts och fortsatte i tre månader då den uppdagades. Hon stängdes då av från tjänsten och avskedades strax därefter.

Nekade trots tung bevisning

Trots tung bevisning genom bland annat chatt-kommunikation har Asia nekat i förhör. Domstolen anser att det är ställt utom varje rimligt tvivel att hon är skyldig till de brott hon åtalats för.

Vid sidan av att avslöjas misslyckades Asia och de häktade gängkriminella med sitt uppsåt. Salam ”El Patron” Shebani dömdes till livstids fängelse, en påföljd som swedan fastställdes av hovrätten. Christoffer Figoni dömdes till sex år och tio månaders fängelse, en påföljd som är i nivå med vad han skulle dömts till även om han inte fått hjälp av Asia.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Kvinnlig häktesvakt hjälpte gängledare hota vittnen