ambulans new york

Foto: Kevin.B / CC BY-SA.

Utrikes

Platsbrist för coronaoffer i New York – kan begravas i parker

Publicerad 4/7/2020
Annons

Medan antalet smittade och döda tycks börja stabiliseras något i Europa är läget i USA desto värre. I New York har man så många som dött av viruset att man letar efter alternativa begravningsplatser.

Med 68 776 smittade och 2 738 döda står staden New York för mer än hälften av delstatens 130 689 smittade och 4 758 döda.

På en pressträff på måndagen uppgav stadens borgmästare Bill de Blasio att ifall bårhusens kapacitet inte räcker till kan man bli tvungna att ta till temporära begravningsplatser som parker. På så sätt man kan ta itu med varje familj vid ett senare tillfälle.

I parkerna kommer man i så fall att gräva diken med plats för tio kistor och man lovar att det kommer att ske på ett värdigt och ordnat sätt.

Förstahandsvalet är dock den allmänna begravningsplatsen på ön Hart Island. Där här man tidigare upprättat fängelseläger under inbördeskriget, en koloni för tuberkulossmittade och sedan begravningsplats för tusentals aidssmittade under 1980-talet.

Förhoppning om att toppen passerats

Efter rekordmånga 630 döda på lördagen föll antalet till 594 på söndagen och 599 på måndagen, vilket fick delstatens guvernör Andrew Cuomo att hoppas på att man nu nått toppen.

New Yorks sjukhus är överfulla och man arbetar på maxkapacitet, något Cuomo varnar inte kan hålla hur länge som helst.

För att avlasta den hårt drabbade delstaten skickade president Donald Trump i förra veckan sjukhusfartyget USNS Comfort till New York med 1 000 vårdplatser.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons