Cremona

Bilder från Cremona sjukhuset i norra Italien, som visar coronapatienter liggandes på mage eftersom det underlättar för IVL-apparater att ventilera lungorna, har läckt ut. Faksimil Twitter

InrikesUtrikes

Platsbrist i intensivvården: ”Patienter som vi skulle ha räddat för tre veckor sedan dör nu”

Publicerad 3/10/2020
Annons

Coronaepidemin fortsätter att växa med alltfler smittade. Samtidigt kommer skrämmande vittnesmål om ett vårdsystem i kollaps från Italien – som ligger några veckor före Sverige när det gäller spridningen av smittan. Under tiden har två första svenska coronapatienter hamnat på intensiven.

Det var italienska tidningen La Stampa som igår publicerade ett vittnesmål från en nyutexaminerad läkare som arbetar på intensivvårdsavdelningen i Bergamo i den hårt drabbade provinsen Lombardiet.

Enligt honom är situationen så ansträngd att coronapatienter i behov av kvalificerad intensivvård inte får den – på grund av plastbrist:

– Människor vi skulle ha räddat för upp till tre veckor sedan dör nu. Det är ett krig, citeras han av tidningen.

Italien har nästan 10 tusen smittade av vilka drygt 10% kräver intensivvård. Samtidigt har exempelvis den värst drabbade provinsen Lombardiet med en befolkning på drygt 10 miljoner 1 123 intensivvårdplatser – som disponeras även av personer med andra sjukdomar. 80% av dessa uppges dock nu ha blivit upptagna av coronapatienter.

Sverige med samma befolkningsmängd har bara hälften så många intensivvårdsplatser – drygt 500 för hela landet, eller 4,89 per 100 tusen invånare. Detta är mindre än hälften så många som genomsnittet i Europa som är 11,5 per 100 tusen invånare. Bland jämförbara länder har exempelvis Tyskland 30 intensivvårdsplatser per 100 tusen invånare.

Italien kan anses ligga flera veckor före Sverige när det gäller smittspridning. Vittnesmål om en sjukvård som kollapsar under trycket kan appliceras även på Sverige om några veckor. Medan regeringen i Lombardiet har beordrat att öppna 223 extraplatser samt flyttat många patienter till andra regioner av Italien, annonseras inga specifika satsningar på intensivvård inför den kommande epidemin i Sverige. Detta mot bakgrunden att Sverige inte har några andra regioner som kan ta emot icke-smittsamma patienter i behov av intensivvård.

Tidigare gick Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell ut med att idag eller igår skulle antalet smittade av coronaviruset i Sverige ”nå kulmen”. I motsats till denna prognos har 60 nya fall bekräftats bara i Stockholm under dagen. I skrivande stund har Sverige 346 smittade och indikationer på inhemsk smittspridning utan kontroll – vilket innebär att det italienska scenariot numera har blivit en tidsfråga.

Två första coronapatienter uppges ha behov av intensivvård.

Samhällsnytt har sökt Anders Tegnell för en kommentar under dagen. Han har dock sin tjänstetelefon avstängd – troligen på grund av resan till Somalia där han ska ge råd om att bygga upp landets sjukvård. Tegnell väntas komma tillbaka till Sverige imorgon.

LÄS MER: JUST NU: 259 smittade – Anders Tegnell: ”Jag trodde inte viruset skulle sprida sig”

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons