➤ DEBATT Polen firar idag hundraårsdagen av slaget vid Warszawa, en ofta förbisedd men mycket viktig händelse i världshistorien som ägde rum i Warszawas förorter 1920.

USAs utrikesminister Mike Pompeo har anlänt till Warszawa för att delta i firandet, vars höjdpunkt är en storslagen militärparad. Pompeo ska också skriva på ett nytt militärt avtal mellan de två länderna om att förflytta amerikanska trupper från Tyskland till Polen.

Slaget omnämns ofta i polsk historieskrivning i samma andetag som det mer berömda slaget vid Wien 1683 då Polens kung Jan III Sobieski och hans bevingade husarer förintade de ottomanska trupperna som belägrade det Habsburgska rikets huvudstad.

Polackerna framhäver gärna de båda slagens likheter. Motståndarens ideologi ansågs vara främmande för den europeiska civilisation och en multinationell koalition bildades för att försvara västerlandet.


Polska soldater marscherar mot slagfältet. Foto: Wikipedia

Det polsk-sovjetiska kriget

Det polsk-sovjetiska kriget började strax efter första världskriget slut och Polens återbildande efter mer än 123 års ockupation av Tyskland (Preussen fram till 1871), Österrike-Ungern och Ryssland med att kommunisterna anföll Vilnius den fjärde januari 1919. Konflikten fortsatte i februari 1919 då polackerna och sovjeterna drabbade samman i Bjaroza i det som idag är västra Vitryssland (Belarus).

Sommaren 1920 slöt polackerna en militärallians med Ukraina under Symon Petljura och de två länderna tog Kiev från bolsjevikerna med gemensam kraft. Röda armén under Trotskij repade sig snabbt och inledde en motoffensiv som tog de hela vägen till Warszawas förstäder där det avgörande slaget började den 13 augusti.

Efter att ett framgångsrikt försvar av Ossow och Radzymin inledde Polens starke man Jozef Pilsudski ett oväntat motangrepp från söder, följt av en kringgående rörelse som krossade de sovjetiska styrkorna totalt.

Sovjetisk seger skulle fått katastrofala effekter

Från en kontrafaktisk synvinkel hade en sovjetisk seger vid Warszawa sannolikt haft en katastrofal effekt på Europa. I Tyskland rådde revolutionär feber efter första världskrigets slut.

Spartakistupproret i Berlin hade nyligen slagits ner, den bayerska rådsrepubliken likaså men arbetarmassornas stöd för kommunistisk revolution liknande den som hade ägt rum i Ryssland 1917 var stor.

Liknande stämning i Italien

En liknande stämning rådde i Norditalien i Augusti 1920 där över en halv miljon kommunistiska fabriksarbetare hade tagit kontroll över sina arbetsplatser och utropat arbetarråd i bolsjevikisk anda. I Ungern hade den kommunistiske diktatorn tagit makten men sedan störtats av den rumänska armén.

Sammantaget var stödet för kommunisterna starkt i stora delar av Centraleuropa och de polska soldaterna utanför Warszawa var den enda faktorn som kunde stoppa ett kommunistiskt övertagande av kontinenten.

Lenin trodde på revolution i Europa

Lenin var övertygad om att en europeisk revolution var möjlig och hade beordrat röda armén att fortsätta till Tyskland via Warszawa. Resultatet hade säkerligen liknat det som ägde rum i Ryssland under revolution, i Polen där röda armén dragit fram men även i Spanien 1936-1939 där kommunisterna sysselsatte sig med massvåldtäkter på nunnor, mord på präster och vandalisering av heliga kyrkor och monument.


Polsk försvarsposition. Foto: Wikipedia

Polen stark försvarare för ett traditionellt Europa

Idag står Polen starkt som en försvarare av det traditionella Europa. Man försöker försvara kontinenten från massinvandring och det postmoderna neomarxistiska vansinne som importeras i allt snabbare takt från amerikanska universitet. Samma ideologiska gift som gjort att staden Portland i USA stått i lågor under våren och sommaren samt ligger bakom attackerna på statyer från Columbus i USA till Churchill i Storbritannien.

Utsatt för svensk smutskastningskampanj

I Sverige är Polen tyvärr för tillfället utsatt för en smutskastningskampanj som omfattar samtliga större mediehus och politiska partier från Vänsterpartiet (kommer alltid att vara VPK för oss polacker) till det en gång konservativa partiet som av någon anledning fortfarande kallas för Moderaterna.

Man har tagit HBTQ-frågan och påstår att det i Polen pågår en form av medeltida inkvisition. Inget kunde vara längre från sanningen, men kunskapen om polsk inrikespolitik och historia är låg. Ett läge som gjorts värre av att praktiskt taget all naturlig kontakt mellan Polen och Sverige skars av i nästan 50 år på grund av järnridån.

Förhoppningsvis kommer Polens motstånd mot massinvandring och en växande grad av medvetenhet i Västeuropa om Polens resoluta motstånd mot alla former av marxism och kommunism skapa bättre band mellan det polska folket och patriotiskt inställda individer i Västeuropa, inklusive Sverige.

Adam Nowak
Polsk-svensk boende i Warszawa