Göteborgs kommuns beslut att bojkotta Israel stoppas av förvaltningsrätten. Det meddelas i en dom under tisdagen.

Det var för snart två veckor sedan som Inköp- och upphandlingsnämnden i Göteborg beslutade bojkotta Israel och ”varor från stater som bedriver illegal ockupation av andra stater”.

Bojkotten röstades igenom med röstsiffrorna 5-4 av nämndens rödgröna majoritet. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och lokala partiet Demokraterna röstade emot.

Stoppas av domstol

Det kommunala bojkottbeslutet överklagades av Sverigedemokraterna till Förvaltningsrätten i Göteborg. Bland annat med motiveringen att bojkotten är olaglig.

– Kommunpolitiker får inte bedriva utrikespolitik. Lagen är solklar i den saken, och det har prövats i Högsta förvaltningsdomstolen ett antal gånger. Ändå väljer man att gå fram med det här beslutet, sade sverigedemokraten Emil Eneblad, som skrev överklagan, till Samnytt i samband med det.

LÄS ÄVEN: SD överklagar Göteborgs rödgröna Israelbojkott

Och nu får SD alltså rätt i domstol. Åtminstone delvis. Förvaltningsrätten i Göteborg beslutar idag om inhibition, alltså att det kommunala bojkottbeslutet inte ska gälla i avvaktan på slutligt eller annat beslut från domstolen.

”Såklart glad”

Emil Eneblad är glad över dagens förhandsbesked från förvaltningsrätten.

– Inhibition är ett verktyg som man kan begära att rätten ska använda sig av då det är solklart att beslutet som överklagas är olagligt. Det innebär i princip alltid att det överklagade beslutet upphävs i det slutliga beslutet, säger han till Samnytt.

– Jag är såklart glad över att rätten går på min linje och delar mitt synsätt på lagen. Framförallt är jag glad över att det är olagligt för kommunpolitiker att bojkotta Israel genom sin kommunala verksamhet.

Så ni ser det som att ni har vunnit det här målet?

– Ja, praktiskt taget.