Den polske oppositionsledaren Donald Tusk utropade seger efter att vallokalsundersökningen visade att oppositionspartierna verkar ha vunnit tillräckligt många röster i söndagens parlamentsval för att avsätta det regerande nationalistiska konservativa partiet Lag och rättvisa.
Om resultatet som förutspåddes av vallokalsundersökningen håller vann Lag och rättvisa men förlorade också. Partiet fick fler mandat än något annat parti men färre än i föregående val och inte tillräckligt för att kunna leda en regering som kan stifta lagar i den lagstiftande församlingen.
LÄS ÄVEN: Polen står emot EU:s migrationspakt – riskerar enorma straffavgifter
Det verkar som om väljarna mobiliserats som aldrig förr och röstade i ännu större antal än när nationen avsatte de kommunistiska myndigheterna 1989. Resultaten från vallokalsundersökningarna visar på ett rekordhögt valdeltagande på omkring 73 procent. På vissa ställen stod folk fortfarande i kö när röstningen officiellt stängdes, men alla fick rösta.
– Jag har varit politiker i många år. Jag är en idrottsman. Aldrig i mitt liv har jag varit så glad över att ta en till synes andra plats. Polen vann. Demokratin har vunnit. Vi har tagit bort dem från makten, sa Donald Tusk, före detta premiärminister och tidigare EU-president.
Första chansen till regeringsbildning
Ledaren för Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski, erkände det tvetydiga resultatet. Han sa till anhängare vid sitt högkvarter att hans partis resultat, med nästan 37 procent av rösterna enligt vallokalsundersökningen, var en framgång vilket gjorde det till det parti som fick flest röster tre parlamentsval i rad.
– Vi måste ha hopp och vi måste också veta att oavsett om vi sitter vid makten eller i oppositionen kommer vi att genomföra detta (politiska) projekt på olika sätt och vi kommer inte att tillåta att Polen förråds, sa Kaczynski.
Om resultatet håller, och Lag och Rättvisa är det enskilda partiet med flest mandat, så skulle det med största sannolikhet få första chansen att försöka bygga en regering.
Det slutgiltiga resultatet väntas på tisdag morgon.
Sverige skräckexempel
Parallellt med parlamentsvalet hölls också en folkomröstning om mottagande av migranter. Här har bland annat Sverige använts som ett skräckexempel på hur illa det kan gå med öppna gränser. Videoklipp från invandrarupplopp i Sverige har använts i kampanjfilmer.
– Jag tycker synd om svenskarna, säger en polsk väljare.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.